Nieuws
Kaalslag Vlietland al lang bekend

B&W van Leidschendam-Voorburg wisten op 14 november 2016 al dat er een grootschalige bomenkap ging plaatsvinden in natuur- en recreatiegebied Vlietland. Ook al eerder in dat jaar waren er contacten tussen de Gasunie en de gemeente over de noodzaak gasleiding in Vlietland te verleggen en de daarvoor benodigde bomenkap.

Dat heeft de Commissaris der Koning, Jaap Smit, laten weten in antwoorden op vragen van Carla van Viegen, lid van provinciale staten voor de Partij voor de Dieren. Wethouder Floor Kist heeft de gemeenteraad laten weten dat hij pas twee dagen voor de start van de bomenkap op de hoogte werd gesteld. Dat was op 12 december. De kap startte 14 december.

Volgens Smit kreeg de Gasunie op 14 november toestemming van het ministerie van economische zaken. Daar was toestemming voor de bomenkap gevraagd op grond van de Boswet. Direct nadat de toestemming binnen was zijn de provincie en Leidschendam-Voorburg geïnformeerd. De provincie informeerde toen ook Vlietland b.v., beheerder van  het gebied.

Gasunie is volgens Smit verplicht binnen drie jaar compensatie van de gekapte bomen te zorgen. 89 exemplaren moeten hoe dan ook herplant worden. Dat gebeurt zo dicht mogelijk bij de plek waar de gekapte boom stond.

Overigens wordt de kaalslag nog groter nu gebleken is dat de provincie in het noordelijke deel van Vlietland 9100 bomen, struiken en ander groen, wil kappen ten behoeve van de aanleg van een weg tussen de A4 en de A44 (Rijnlandroute). Tot nu toe was er sprake van 416 bomen en struiken. De gemeente Leiden moet nog toestemming geven voor die bomenkap.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter