B&W gaan voor woonwijken zonder aardgas. Dat heeft wethouder Floor Kist de gemeenteraad in een brief laten weten. Dat is goed voor het milieu en het energieverbruik.

Als woningbouwprojecten waar geen aansluiting meer op het gasnet komt noemt de bestuurder Klein Plaspoelpolder, Vlietvoorde (Duivenvoordecorridor), Rijnlandlaan, De Star en Vlietoevers (woonwijk op Hokatexterrein)

Bij renovatie van woningen in handen van woningcorporaties zal ook het gas worden afgekoppeld. Kist noemt daarnaast de zogenoemde kwadrantwoningen in Essesteijn.

De wethouder geeft aan dat er in de toekomst een verbinding kan komen tussen het Haagse netwerk waarbij gebruik gemaakt wordt van lokale warmtebronnen, en Leidschendam-Voorburg. Die verbinding zal vanuit de wijk Mariahoeve komen.

Kist wijst erop dat mensen nu wettelijk nog een recht hebben op een gasaansluiting. Dwang er van af te zien is dus onmogelijk. In 2018 wordt het wettelijk wel mogelijk te experimenteren met het weglaten van een gasaansluiting.

Een ander probleem: willen mensen wel zonder gas als het gaat om koken en verwarmen? Daar zal middels voorlichting een doorbraak bewerkstelligd moeten worden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter