Het onderzoek naar de afsluiting van de Van Schagenstraat in Voorburg, en het laten vervallen van parkeerplaatsen bij de Kerkbrug in Voorburg, rammelt. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport. Het onderzoek werd gedaan door het bureau Strabo uit Amsterdam, gespecialiseerd in marktonderzoek en vastgoedinformatie.

De gemeente meldde eerder dat de proef, die in juli 2016 startte, succesvol was. Later bleek dat ondernemers, inwoners van het Huygenskwartier, en bezoekers van het winkelgebied grote problemen met de afsluiting en het wegvallen van de parkeerplaatsen ervoeren.

Uit het Straborapport blijkt dat bij de bevraging van ondernemers en bewoners in november, voor een groot deel al in september verzamelde antwoorden klakkeloos zijn hergebruikt. Daartoe is overgegaan omdat ondernemers en inwoners niet bereid bleken dezelfde vragenlijst nog eens in te vullen. In september deden 72 ondernemers mee, in november 36. Bij de bewoners waren dat er 120 en 74.

Strabo claimt de september antwoorden gewoon te hebben hergebruikt om zo ‘de situatie gelijk te krijgen’ en geen appels met peren te moeten vergelijken.

Bij de bevraging van bezoekers van het winkelgebied zijn de antwoorden ook ‘bewerkt’. De mening van bezoekers die op vrijdag bevraagd werden, woog zwaarder dan het oordeel van bezoekers die op zaterdag rond liepen.  Strabo stelt dat dit nodig was om ‘het oordeel van door de weeks-publiek mee te kunnen nemen’.

Uit het rapport van Strabo blijkt dat ondernemers het aantal klanten in de tweede helft van 2016 met 10 tot 18 procent zagen dalen en hun omzet met 8 tot 14 procent.  De klantendaling wordt voor 72 tot 78 procent toegeschreven aan beide verkeersmaatregelen, bij de omzetdaling is dar 79 tot 82 procent.

Het Straborapport dateert overigens van november 2016. Het heeft ruim twee maanden bij de gemeente op de plank gelegen voordat er ruchtbaarheid aan werd gegeven.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter