De gemeente gaat een samenwerkingsverband aan met Buurt m/v uit Rotterdam. Deze organisatie zet zogenoemde buurtmannen en –vrouwen in om kwetsbare wijkbewoners een zetje vooruit te geven waardoor zij zichzelf weer kunnen redden en weer gelukkig in het leven staan.

Volgens Buurt m/v hebben kwetsbare wijkbewoners behoefte aan structuur en duidelijkheid. De betrokkenen moeten ook niet gezien worden vanuit hun probleem of ziekte. Ze hebben alleen ondersteuning nodig hun leven weer op een rij te krijgen.

Buurt m/v helpt de betrokkenen bij hun financiën en administratie, daginvulling, leefstijl, wonen en het bestrijden van de eenzaamheid. Via de gemeente kunnen ook mensen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (wmo) geholpen worden bij hun sociaal functioneren, gezondheid en werk.

De Rotterdamse organisatie heeft 82 medewerkers die nu 600 mensen helpen, vooral in de regio Rotterdam. Een kwart van hen voelt zich door de hulp beter, de helft veroorzaakt minder overlast en 20 procent betaalt schulden beter af.

De kosten die betrokkenen maken in de geestelijke gezondheidszorg dalen met zo’n 700 euro per maand. Als betrokkene aan werk geholpen wordt zijn de maatschappelijk baten te becijferen op 210.000 euro.

Wethouder Floor Kist start de samenwerking vandaag, donderdag 16 februari, tijdens een bijeenkomst bij Sport en Welzijn in Leidschendam.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter