Ze werd op de vacature in Leidschendam-Voorburg ‘geattendeerd’. Door wie, de lokale afdeling of het partijbestuur, wil ze niet zeggen. Lia de Ridder (D66) is gisteravond door de gemeenteraad benoemd tot nieuwe wethouder. De opvolgster van Saskia Bruines die naar Den Haag vertrok.

Oorspronkelijk komt Lia de Ridder uit Noordwijk. Na haar studie economische geografie in Amsterdam en een verblijf in Zambia belandde ze in  Groningen. Daar werd ze politiek ‘ontdekt’ toen ze als bestuurslid van een wijkvereniging opkwam voor de belangen van de inwoners die overlast ondervonden van de klanten van  een methadonbus.

Ze werd lid van Provinciale Staten in Groningen, en medewerkster van de D66-fractie in de Tweede Kamer. Begin deze eeuw kwam ze met haar man en twee kinderen terug naar het Westen. Naar Oegstgeest om precies te zijn, de plek waar ze nog steeds woont.

In 2006 werd ze voorzitter van de fractie van Progressief Oegstgeest – een krachtenbundeling van PvdA, GroenLinks en D66 – in de gemeenteraad. Na vier jaar volgde het wethouderschap van, vooral, economische en sociale zaken.

Na twee jaar bekleedde ze diezelfde functie, wethouder, in Blaricum (sociaal domein inclusief onderwijs). Dat hield ze een  jaar vol waarna ze wethouder in Bussum werd. Ook voor twee jaar, dit keer vooral actief in de ruimtelijke ordening.

En nu volgt dus Leidschendam-Voorburg. ,,In Oegstgeest legden B&W hun portefeuille neer. Ik was op vakantie toen dat gebeurde. In Blaricum viel D66 na de verkiezingen uit B&W. En in Bussum wist ik dat het maar van korte duur zou zijn omdat de gemeente ging fuseren met Naarden en Muiden’’, verklaart Lia de Ridder haar korte perioden als wethouder.

Ze wanhoopte echter niet. ,,Er komt altijd wel weer een plaats die bij je past’’, zegt ze. In het geval Leidschendam-Voorburg zei ze ‘ja’. Waarom? ,,Het is een mooie gemeente met veel uitdagingen. Er is iets te doen. En de gemeente streeft een open bestuursstijl na. Dat past wel bij mij.’’

Nu zijn er wel meer mooie gemeenten met uitdagingen. Lia de Ridder: ,,Maar hier heb je oude historische kernen, grootstedelijke wijken, het platteland. Je moet goed nadenken wat te doet en hoe je het doet. Naast het algemene beleid gaat het om maatwerk. En dat is leuk om mee te werken.’’

Bij de zogenoemde ‘open bestuursstijl’ worden door menigeen vraagtekens gezet. De nieuwe wethouder verstaat onder dat begrip ,,een goede samenwerking tussen B&W en de gemeenteraad, ook met inwoners en ondernemers.’’

Verder verwijst zij naar de coalitieakkoord tussen GBLV, D66, PvdA en GroenLinks. ,,Daarin staat een open bestuursstijl genoemd. Maar ja, een cultuur verandert niet snel. Het kost tijd daaraan te wennen. Ik ga daar in ieder geval mijn best voor doen.’’

Ze krijgt de portefeuille van Saskia Bruines met als hoofdmoot onderwijs, maar ook economie, jeugd en ruimtelijke ontwikkeling. Gevraagd naar haar ervaring op onderwijsterrein verwijst Lia de Ridder naar Blaricum. Daar deed ze als wethouder het sociaal domein waar destijds onderwijs aan gelinkt was. Het werd alleen niet apart genoemd omdat zulks te veel woorden vroeg.

Lia de Ridder loopt de kans dat haar wethouderschap begin 2018 al weer voorbij is als D66 na de gemeenteraadsverkiezingen geen deel meer uitmaakt van de te vormen coalitie. ,,Het kan inderdaad een kort avontuur worden. Misschien ook niet.’’ Ze ontkent bewust als ‘interim’ aan te treden. ,,Als het mag wil ik het meerdere jaren doen. Ik stop pas als het moet.’’

In de coalitie krijgt ze te maken met een nieuw fenomeen, een puur lokale partij: GBLV. ,,Dat maakt niet uit, als je maar dezelfde ambitie hebt’’, reageert ze. Dat er echter zaken zijn waarover de coalitiepartijen verschillen, accepteert ze ook. ,,Dat is politiek. Je spreekt dingen af in een coalitieakkoord, andere dingen niet. Dat heet dualisme en ik vind dat gezond.’’

Over haar stijl van besturen is de 52-jarige duidelijk. ,,Ik ben op de eerste plaats democraat. Open. Maar ik ben wel resultaatgericht en daadkrachtig. Ik wil vooruitgang zien. Ik hou van aanpakken.’’ Voorlopig blijft ze met haar man in Oegstgeest wonen, ook al moet een wethouder formeel in de plaats waar die bestuurder is wonen. Voor mogelijk één jaar verhuizen zit er wat Lia de Ridder betreft niet in. ,,Maar wij zoeken wel een nieuwe woning, ook in Leidschendam-Voorburg.’’ (foto Ap de Heus)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter