Nieuws
FIOD legt beslag op Voorburgs bedrijfspand

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD heeft beslag gelegd op een bedrijfspand in de Voorburgse wijk Bovenveen. Het gaat om een bedrijfsverzamelgebouw aan de Ridder van Snouckaertlaan 7.

De FIOD legde beslag omdat vermoed wordt dat de eigenaar, O. Y. (45), zwart geld heeft witgewassen door de aankoop van onroerendgoed. Zijn woning in Nootdorp is ook door de FIOD doorzocht. De administratie is in beslag genomen.

Y. is secretaris van de Stichting Almustafa. Die richt zich formeel op het geven van multicultureel onderwijs. Hij is ook bestuurder van Almustafa international support; een bedrijf dat handelt in onroerendgoed, onder meer voor de stichting.

In juli 2012 kocht Y. het pand voor 1,15 miljoen euro. Daarna moest het pand worden verbouwd. In eerste instantie wilde Y. er een koranschool annex moskee in vestigen. De gemeente wees hem erop dat het bestemmingsplan dat niet toestaat.

In 2014 vroeg de stichting bij de gemeente vergunning voor de ombouw van het pand tot bedrijfsverzamelgebouw. De gemeente gaf daarvoor toestemming onder de voorwaarde dat er nooit meer dan 50 mensen tegelijk in het pand aanwezig waren.

Voor de verbouwing werd in eerste instantie 425.000 euro uitgetrokken. Volgens de FIOD is dat bedrag gestegen naar 900.000 euro. Die negen ton werd contant betaald. De FIOD gaat ervan uit dat het hier om zwart geld ging. Y. leefde tot in 2015 van een bijstandsuitkering.

De 1,15 miljoen voor de aankoop van het pand liep via diverse rekeningen in Hong Kong, Turkije en Koeweit, aldus de FIOD.

In het bestuur van de stichting zitten Turken en Iraniërs. Almustafa verwijst naar de profeet Mohammed, aartsvader van de islam. Almustafa support heeft een band met de Al Mustafa international university in de Iraanse stad Qom. Deze universiteit richt zich op onderwijs over de islam en de verspreiding van de islam.

De verbouwing van het pand werd aangevraagd door Actually Design, het architectenbureau van de Iraanse Sholeh Mohtasham. Zij was eerder betrokken bij de mislukte aankoop  van de Fonteinkerk in Voorburg ten behoeve van een Iraanse studenten- en expatsorganisatie gelinkt aan de Iraanse ambassade in Den Haag.

Mohtasham duikt ook op bij bouwplannen van GMB Vastgoed in de wijk Park Vronesteyn. Ze houdt kantoor in een oud schoolgebouw in Schiedam. Zelf is ze woonachtig in Roelofarendsveen.

De verbouwing van Ridder van Snouckaertlaan 7 is overigens nog steeds niet afgerond. Op het pand hangen nu posters van OAK Management: een Haagse onderneming voor leegstandsbeheer gevestigd aan de Koninginnegracht.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter