De stenen theekoepel die ooit bij Buitenplaats Damsigt aan de Vliet stond, moet daar terugkeren. Dit plan heeft de wijkvereniging Damsigt opgevat. Het zal komende week gelanceerd worden.

Buitenplaats Damsigt stond op de grens van Voorburg en Leidschendam (toen Veur) aan de Vliet. Bij het buiten stond een stenen speelhuis. Van het speelhuis werd al in 1706 melding gemaakt. Later werd dit een theekoepel genoemd.

In 1846 werd Buitenplaats Damsigt afgebroken. De theekoepel verhuisde naar de begraafplaats St. Agatha in Veur. Daar bleef het ding tot ongeveer 1970 staan. Toen werd het afgebroken. De onderdelen werden aan Mooi Voorburg overgedragen.

Mooi Voorburg wilde de koepel oorspronkelijk herbouwen in het Voorburgse park Vreugd en Rust. Dat is er nooit van gekomen. Bij de presentatie van het boek Damsigt, een wijk apart, werd vorig jaar een maquette van de koepel getoond.

De koepel kan terugkomen langs de Vliet nu de gemeente in het kader van de herontwikkeling van Klein Plaspoelpolder de voormalige gemeentewerf aan de Nieuwe Havenstraat alsmede de opslag annex afvalstation van Avalex en de betoncentrale Mebin laat slopen.

Alle drie zijn gevestigd op gemeentegrond die bedoeld is voor woningbouw. Op de oorspronkelijke plek van Buitenplaats Damsigt zou herbouwde theekoepel bijvoorbeeld als horecagelegenheid kunnen fungeren.

Even verder langs de Vliet, direct bij de Sytwende fietsersbrug, blijft dan de hijskraan van Mebin staan. De gemeente wil dit stuk industrieel erfgoed behouden. Daarover is een akkoord met Mebin bereikt. De kraan wordt eerst nog wel opgeknapt en in volle glorie hersteld. (foto: kasteleninzuidholland.nl)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter