Nieuws
Afvalstoffenheffing moet verder omlaag

B&W zijn in de fout gegaan door niet alle beschikbare geld te besteden aan een verlaging van de afvalstoffenheffing op 1 januari 2017. Dat heeft VVD-gemeenteraadslid Ton Overmeire achterhaald.

Op grond van een nieuw financieringssysteem bij afvalverwerker Avalex hoeft Leidschendam-Voorburg minder aan die onderneming te betalen. Van die meevaller besteedden B&W 265.000 euro aan een verlaging van de afvalstoffenheffing. Nog eens 224.000 euro hield men echter in reserve.

Overmeire heeft dit besluit voorgelegd aan een commissie die oordeelt of gemeenten zich houden aan het zogenoemde Besluit begroting en verantwoording  (BBV). Die commissie zegt nu dat B&W dat niet doen. Het storten van het geld in een reservepotje is niet toegestaan.

Ook de reden die B&W gaven voor hun handelwijze – het mogelijk opvangen van tegenvallers in de toekomst – deugt niet. B&W tonen immers niet aan dat er tariefschommelingen in de toekomst opgevangen moeten worden.

Ton Overmeire heeft nu een voorstel gelanceerd om ook de 224.000 euro terug te geven aan de burgers middels een lagere afvalstoffenheffing vanaf 1 januari. Dat scheelt een éénpersoonshuishouden 5,50 euro, een meerpersoonshuishouden bijna 7 euro.

B&W moeten nog op het voorstel – dat vanavond in een commissie van de gemeenteraad aan de orde komt – reageren.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter