Nieuws
Het woord ‘fusie’ valt plots

B&W en de fracties in de gemeenteraad willen een nieuwe vergaderzaal voor de gemeenteraad ruim inrichten zodat er plek is voor meer raadsleden in de toekomst. Daarbij is het woord ‘fusie’ gevallen. Concreet wordt dan gedacht aan een samensmelting van Leidschendam-Voorburg en Wassenaar.

,,Een uitbreiding kan’’, aldus wethouder Frank Rozenberg in een beraad met raadsleden over de vergaderzaal. Hij reageerde daarmee op PvdA-fractieleidster Marjan van Giezen die de ruimte in de raadszaal en een mogelijke fusie ter sprake bracht.

De wethouder benadrukte ‘niet te weten’ dat er een fusie komt. Ook mevrouw Van Giezen gaf aan geen concrete aanwijzingen voor zoiets te hebben. Het PvdA-raadslid zei alleen te willen voorkomen dat een nieuwe raadszaal in de toekomst te klein blijkt. De huidige raadszaal was alleen bedoeld voor Voorburg. Na de fusie met Leidschendam bleek die te krap.  ,,En een nieuwe Raadszaal bouw je voor minstens 40 jaar, lijkt me’’, aldus mevrouw Van Giezen.

Wassenaar werkt nu nauw samen met Voorschoten. Die gemeente gaat zich echter richten op de Leidse regio. Zowel Wassenaar als Voorschoten verkeren in financiële en bestuurlijke problemen. Op het terrein van Werk en inkomen is er al een samenwerking tussen Leidschendam-Voorburg, Wassenaar en Voorschoten. Oud-burgemeester Hans van der Sluijs bekritiseerde die samenwerking medio 2016 nog. In Wassenaar en Voorschoten ging het te veel over details, zo gaf hij aan.

Een werkgroep uit de gemeenteraad stelt samen met de burgemeester en de griffier een programma van eisen op voor een nieuwe raadszaal. Er zijn drie locaties in gesprek: de huidige plek in Huize Swaensteyn, Herenstraat Voorburg, een verhuizing naar Herenstraat 42 of een verhuizing naar het Raadhuis in Leidschendam.

De gemeenteraad kent nu 35 leden. Die zitten in twee halve cirkels achter elkaar. Voor wethouders, ambtenaren, publiek en pers zijn er een beperkt aantal stoelen direct in de rug van de raadsleden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter