Nieuws
GBLV keert terug in coalitie

GBLV keert terug in de coalitie met D66, PvdA en GroenLinks. Op 20 april verliet de partij het bondgenootschap nadat wethouder Frank Rozenberg (financiën) opstapte omdat hij zich niet meer voldoende gesteund voelde door de partners.

GBLV heeft ook een opvolger gevonden voor Frank Rozenberg: de Voorschotense wethouder Bianca Bremer. Zij is lid van ONS Voorschoten, een lokale partij. Als wethouder is zij belast met onderwijs, jeugdzorg en wonen. Haar installatie is voorzien voor 30 mei.

Het herstel van de breuk in de coalitie is volgens GBLV-onderhandelaar Hans Peter Klazenga tot stand gekomen nadat zijn partij door burgers, ondernemers en instellingen indringend was gevraagd terug te keren in het college van B&W. Een soortgelijk verzoek kwam ook van de voormalige coalitiepartners, de oppositiepartijen en burgemeester Klaas Tigelaar.

Deze signalen hebben voor GBLV zwaar geteld. Ook al omdat de partij de open bestuursstijl ‘toegankelijk, doortastend en benaderbaar’ waarvan Frank Rozenberg de exponent was, wilde voortzetten.

Van de coalitiepartijen D66, PvdA en GroenLinks heeft GBLV de zekerheid verkregen dat er vertrouwen in GBLV bestaat. ,,Voor 100 procent’’, aldus Klazenga. Er zijn onderling ,,goede afspraken’’ ter zake gemaakt. In maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.

Namens de drie coalitiepartijen liet D66-fractieleider Stefan van de Griendt weten ‘blij’ te zijn dat GBLV blijft meedoen en hun bestuurlijke verantwoordelijkheid neemt. Volgens de Democraat was het opstappen van GBLV enkele weken geleden ook niet nodig. Het ging destijds alleen om de positie van wethouder Frank Rozenberg.

De vier coalitiepartijen hebben afspraken gemaakt over de omgang met elkaar, de gemeenteraad en B&W. Het gaat er daarbij vooral om elkaar niet ’te verrassen’ en bij het voortvarend ontwikkelen van beleid, de nodige zorgvuldigheid in acht te nemen.

In een reactie liet Dré Veelenturf namens oppositiepartij CDA weten ‘niet verbaasd’ te zijn door de draai van GBLV. Volgens hem stapte GBLV uit de coalitie op emotionele gronden en niet op basis van inhoud.

Ondertussen maakt het CDA zich wel zorgen over de financiële positie van de gemeente. Afgetreden wethouder Frank Rozenberg slaagde er niet in op tijd een kadernota voor de begroting 2018 te presenteren. Dat stuk is er nog steeds niet. Daarnaast zijn er financiële tegenvallers, aldus het CDA. Volgens de partij is er dan ook een wethouder nodig met veel financiële expertise.

VVD-fractieleidster Astrid van Eekelen noemde de draai van GBLV verrassend daar men eerder nog stelde dat Rozenberg en de partij ‘één pakket’ waren. Ook de liberale politica wees op de financiën van de gemeente en de tijd die een nieuwe wethouder nodig zal hebben zich in te werken. De VVD zal haar ‘kritisch’ volgen, aldus Van Eekelen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter