Nieuws
Burgemeester neemt afstand van GBLV

Burgemeester Klaas Tigelaar ontkent dat hij GBLV heeft gevraagd terug te keren in de coalitie met D66, PvdA en GroenLinks. Hij neemt daarmee afstand van een bewering van GBLV zelf.

Vorige week besloot GBLV het besluit om uit de coalitie te stappen, in te trekken. Men presenteerde ook een nieuwe wethouder als opvolger van partijgenoot Frank Rozenberg, Bianca Bremer.

GBLV kwam naar eigen zeggen terug op zijn schreden na aandrang vanuit de samenleving en ‘de dringende oproep van alle andere fracties en van de burgemeester om deel uit te blijven maken van de coalitie’.

Volgens direct betrokkenen hebben de fractieleiders van alle andere partijen GBLV inderdaad gevraagd een oplossing voor de politieke crisis te bedenken. Van dat beraad was de burgemeester voorzitter.

Formeel staat een burgemeester boven de partijen en is derhalve neutraal. Een oproep aan GBLV terug te keren in de coalitie zou daarmee op gespannen voet staan.

GBLV stapte op 20 april uit de coalitie nadat wethouder Rozenberg ontslag nam omdat hij zich niet meer gesteund voelde door de coalitiegenoten.

Direct daarop verklaarde GBLV dat Rozenberg en de partij ‘één pakket’ waren. Dat uitgangspunt liet de partij echter later los, naar verluidt met instemming van Frank Rozenberg zelf.

Het feit dat GBLV beweert dat zelfs de burgemeester hen verzocht heeft weer te gaan deelnemen aan de coalitie wordt door waarnemers als ‘p.r. in de politiek’ omschreven.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter