Nieuws
Voorburgse musea onder druk

Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck moeten meer publiek trekken. De twee Voorburgse musea werken er wel aan het publieksbereik te vergroten, maar die inspanningen hebben niet het gewenste resultaat. De musea moeten op dit punt ‘forser inzetten’.

Dat stellen B&W in een nota over de voortgang van de begroting 2017. Huygens’ Hofwijck zag vorig jaar 15.863 mensen de drempel over stappen. Dat waren er 3000 meer dan in 2015. Bij Museum Swaensteyn kwamen 7100 mensen naar binnen; 2300 meer dan een jaar eerder.

Bij het bezoekersaantal worden niet alleen museumbezoekers geteld doch ook schooljeugd, bezoekers van concerten, lezingen, ontvangsten en andere activiteiten. In Museum Swaensteyn werd in april 2016 een VVV geopend.

Beide musea – die onder dezelfde leiding staan – draaien op subsidies. Uit het Jaarverslag 2016 van Huyggens’ Hofwijck blijkt dat het museum vorig jaar zo’n 8000 euro ‘winst’ maakte. De financiële balans werd echter sterk beïnvloed door het feit dat het museum nog zo’n 64.000 euro subsidie uit 2015 over had.

Bij Museum Swaensteyn is het beeld ongeveer hetzelfde. Over 2016 werd een winst van 2600 euro genoteerd. Ook hier wordt het financiële beeld sterk beïnvloed door subsidie. Zo ontving het museum 72.180 euro subsidie in vooruit. Dat bedrag stond eind 2016 in de boeken en maakte deel uit van de liquide middelen. Over 2016 ontving het museum in totaal bijna 213.000 euro subsidie waaronder 125.000 euro van de gemeente Leidschendam-Voorburg als reguliere subsidie.

Museum Swaensteyn hoopt dit jaar 9000 mensen over de drempel te zien stappen. Men heeft inmiddels vier pijlers gedefinieerd op basis waarvan het museum zich verder wil ontwikkelen: Romeinen aan de Vliet, Denkers uit de Gouden Eeuw (Spinoza), Drie eeuwen Oranje (van Constantijn Huygens tot prinses Marianne) en Beeldende Kunst (Voorburg als kunstenaarsdorp). (foto Charles Groeneveld)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter