Nieuws
Botsing GBLV–VVD over windmolen

GBLV en VVD zijn met elkaar in botsing gekomen over de aanpak bij de komst van een windmolen langs de A4 op het terrein van Ceva. Dat is Haags grondgebied.

GBLV-raadslid Marien van Wijk verweet het vorige college van B&W, met daarin VVD-wethouder Heleen Mijdam als verantwoordelijke, een ‘oude bestuursstijl’ door op eigen houtje te handelen en niet de communiceren over de mogelijke komst van de windmolen. Daardoor wisten bewoners van het Zeeheldenkwartier en omliggende wijken van niets.

VVD-raadslid Louise Kortman reageerde meteen. ,,Over dit soort dingen hadden wij afspraken’’, sneerde zij richting de GBLV-collega. Zij doelde daarmee op de belofte van GBLV de VVD niet steeds dingen uit vorige college’s meer voor de voeten te gooien. Die deal werd eind 2016 gemaakt.

Kortman stelde verder dat ook het huidige college van B&W, met Saskia Bruines (D66) als verantwoordelijk wethouder, medio 2016 niets deed toen duidelijk werd dat de windmolen eind 2016 gebouwd zou gaan worden. ,,Een grote misser’’, aldus de VVD-politica.

Dat Heleen Mijdam niet communiceerde kwam, volgens Kortman, omdat de zaak onder de rechter was. Die stap naar de rechter werd op initiatief van Mijdam gezet.

Van Wijk stelde dat de windmolen stilgezet moet worden op het moment dat de regels inzake geluidoverlast en slagschaduw worden overtreden. Als de molen ‘economisch’ op is, moet hij worden afgebroken. Er mag dan geen nieuwe molen, – ,,of molens” –  voor in de plaats komen.

Wethouder Lia de Ridder zei het verleden te willen laten rusten. Na de zomer komen nieuwe cijfers inzake geluidhinder en slagschaduw voorhanden en kan er op basis daarvan gehandeld worden. De gemeente beziet daarnaast of het planten van bomen tussen de molen en de Zeeheldenbuurt een oplossing kan bieden.

Met Den Haag is er inmiddels goed overleg. Naar aanleiding van dit geval is besloten met ingang van 2018 maandelijks te gaan overleggen over projecten die effecten kunnen hebben op elkaars grondgebied.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter