Vanaf vandaag een nieuwe dagelijkse blog op Vlietnieuws: Peter van der Ploeg, directeur van Huygens Hofwijck, houdt u op de hoogte van een bijzondere missie. Hij en zijn team zijn op zoek naar de roots van Hofwijck.

‘Hofwijck is de creatie van één man, Constantijn Huygens. En als je wilt weten waar het opmerkelijke ontwerp van Hofwijck vandaan komt, dan moet je de wortels ervan zoeken bij die man. Dit jaar, het jaar waarin Hofwijck 375 jaar bestaat, gaan wij dat doen. Wij maken opnieuw de reis die Constantijn in 1620 naar Venetië ondernam. In het journaal dat hij tijdens die reis bijhield, noteerde hij dag van dag waar hij was, hoe hij reisde,  wat hij zag en wat hij daarvan vond. In dat journaal vind je ook het allereerste ‘zaadje’ van Hofwijck. Twintig jaar voordat de buitenplaats realiteit werd.

Constantijn ondernam de reis als lid van een diplomatieke missie van de Staten-Generaal naar de Republiek Venetië, waar een verdrag tussen de twee mogendheden moest worden geratificeerd. Zijn gezelschap bestond uit ongeveer 20 mannen. Zij waren op pad van 25 april tot en met 7 augustus 1620. Constantijn was de secretaris van de missie.

Ons gezelschap bestaat uit twee vrouwen en twee mannen: Jacques van Herten en Desi Goudman van Midvliet TV, en Karlien Ritter en Peter van  der Ploeg van Huygens’ Hofwijck. Wij gaan niet op een diplomatieke missie, wij gaan om een film van 55 minuten te maken waarin we de reis van Constantijn in beeld brengen. Die film zal begin september in première gaan, als onderdeel van de festiviteiten rondom het 375-jarig jubileum van de buitenplaats Hofwijck.

Onze reis duurt van 20 juni tot 7 juli. In die periode zullen wij dagelijks exclusief bij Vlietnieuws verslag doen van onze avonturen. Een tipje van de sluier oplichten’.

Peter van der Ploeg

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter