Nieuws
Miljoenen tekort bij hulp minima

De gemeentelijke regelingen voor hulp aan mensen met een laag inkomen (minima) hebben in 2016 twee miljoen euro meer gekost dan begroot. Verantwoordelijk wethouder Nadine Stemerdink kwam daar begin dit jaar achter. Haar ambtenaren kenden de tegenvaller medio 2016 al.

,,Was dit goed? ‘Nee’. Ben ik politiek verantwoordelijk? ‘Ja’. We hadden medio 2016 al over deze overschrijding moeten praten. Ik heb dit niet goed gedaan’’, aldus de wethouder in een beraad met een commissie uit de gemeenteraad.

Volgens de bestuurder was de controle binnen het gemeentelijke apparaat onvoldoende. Sinds het voorval krijgt Stemerdink maandelijks een rapport hoe het staat met de uitgaven voor de diverse sociale regelingen die vallen onder de afdeling Werk en Inkomen.

Stemerdink zegde de raadsleden toe dat als er dit jaar een tekort dreigt, zij meteen naar de gemeenteraad zal komen. Bovendien zal ze maatregelen nemen om een en ander bij te sturen.

Overigens is er op het hele beleidsterrein sprake van geldgebrek, aldus de wethouder. Dit omdat de rijksoverheid eigen gegevens hanteert voor de uitkeringen aan de gemeente. Die rijksgegevens sporen echter niet met de praktijk. De rijksoverheid wil echter van geen bijstelling weten.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter