Tot en met 1 oktober is de tentoonstelling ‘Een Haags duo’ te zien in Museum Swaensteyn aan de Herenstraat Voorburg. Voor deze tentoonstelling heeft verzamelaar Fred Klomp een selectie gemaakt uit aquarellen van de Haagse schilders Piet van Boxel (1912-2001) en Rudolf de Bruyn Ouboter (1894-1983).

Na het succes van de in 2016 georganiseerde tentoonstelling met aquarellen van Herman Bogman is het nu de beurt aan twee van zijn tijdgenoten. Piet van Boxel en Rudolf de Bruyn Ouboter waren net als Bogman lid van Pulchri Studio en de Haagse Aquarellisten en stonden bekend om hun treffende stillevens, portretten en atelierstukken.

Piet van Boxel en Rudolf de Bruyn Ouboter woonden lange tijd naast elkaar op de Pauwenlaan in Den Haag en kenden elkaar goed. Van Boxel kreeg les aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam van J.G. Heijberg, een oud leerling van George Hendrik Breitner, en werkte in zijn vroege jaren voornamelijk met olieverf. De Bruyn Ouboter werkte nog in de traditie van de Haagse School en gebruikte voornamelijk ingetogen kleuren met hier en daar een feller accent. Hij inspireerde Van Boxel om te gaan werken in het medium aquarel.

Waar Rudolf de Bruyn Ouboter heel secuur te werk ging, gaf Van Boxel in zijn werk een impressie van wat hij om zich heen zag. Hij stelde zijn stillevens nooit van te voren samen, maar keek naar de vele voorwerpen die hij in zijn atelier had staan en maakte hiervan een nieuw geheel. Van Boxel werd ook wel de schilder van het licht genoemd. Door wisselende lichtreflecties te creëren, ontstond er in zijn werk een bijna transparant patroon van licht- en schaduwplekken.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter