Nieuws
Geen zicht op afname tekort jeugdzorg

De gemeente komt dit jaar waarschijnlijk 1,8 miljoen euro tekort op de jeugdzorg. Dat is een voorlopige inschatting. In 2018 wil de gemeente 1 miljoen euro op de zorg besparen. Of dat lukt is twijfelachtig. Dat blijkt uit antwoorden van wethouder Lia de Ridder op vragen van CDA-gemeenteraadslid Aart Paardekooper.

De gemeente hoopt dat de rijksoverheid een nieuwe verdeling maakt van de gelden die gemeenten voor de jeugdzorg krijgen. Daarnaast wil de gemeente een praktijkondersteuner jeugd voor huisartsen aanstellen waardoor die minder snel naar dure hulp verwijzen. Een groter bewustzijn van de kosten, een beter zicht op zorgaanbod en het anders gaan werken van het ‘jeugdteam’ binnen de gemeente, moet ook helpen.

De wethouder hoopt bovendien dat de toename in de vraag naar hulp afzwakt. In 2016 kwamen er 350 gevallen bij.

Een oplossing voor het zogenoemde ‘woonplaatsbeginsel’ is niet voor 2019 in zicht. In Schakenbosch kan elke gemeente kinderen plaatsen. Als de ouders de voogdij nog hebben, betaalt die gemeente ook voor de zorg. Hebben de ouders de voogdij niet meer, dan moet Leidschendam-Voorburg de rekening betalen in plaats van de gemeente van oorsprong. Wethouder De Ridder wil dat systeem wijzigen zodat de rekening wel bij de woonplaats-gemeente terecht komt.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter