Nieuws
Verwarring over afvalstoffenheffing

De gemeenteraad moet komende week beslissen over twee voorstellen inzake de afvalstoffenheffing. Beiden zijn gebaseerd op een bedrag van 224.000 euro dat de gemeente nog in kas heeft.

VVD-raadslid Ton Overmeire stelt voor dat geld te besteden aan een verlaging van de heffing, terugwerkend tot 1 januari, met 6,5 tot 7 euro. Hij heeft daarbij steun van het CDA.

B&W waren het in eerste instantie met de liberale politicus eens. Nu heeft men echter een eigen voorstel bij de gemeenteraad ingediend om de 224.000 euro nu niet te besteden maar in een nieuwe, zogenoemde ‘voorziening afval’ te stoppen.

Omdat de gemeente dit jaar minder kwijt is aan afvalbedrijf Avalex, ontstond er een voordeel van 489.000 euro. Daarvan is 265.000 euro besteed aan een verlaging van de afvalstoffenheffing op 1 januari met één euro. De rest hield de gemeente in reserve.

Overmeire achterhaalde dat dat in reserve houden wettelijk niet mag. De afvalstoffenheffing is daardoor nu feitelijk te hoog, en dat is in strijd met de regels.

De gemeente gaf de VVD’er gelijk. Nu heeft men echter een nieuwe draai gemaakt. Dit met steun van de coalitiepartijen.

De 224.000 euro wil men nu besteden om de afvalstoffenheffing op 1 januari aanstaande te kunnen verlagen, dan wel minder te moeten verhogen als bij Avalex de kosten uit de hand lopen.

In maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter