GBLV-politicus Frank Rozenberg heeft aangifte wegens smaad gedaan tegen zijn CDA-collega Hans Geurts. Smaad is de aantasting van de eer, goede naam of het aanzien van iemand anders. Juridisch gezien moet er sprake zijn van opzet.

Aanleiding voor Rozenbergs’ stap vormde een tweet van Hans Geurts. Dat twitterbericht was weer gebaseerd op een artikel op Vlietnieuws.nl

Vlietnieuws.nl berichtte dat de eigenaar van de op dat moment leegstaande winkel The Village in Voorburg een schadeclaim bij de gemeente had ingediend. Dit omdat de eigenaar ten onrechte te horen had gekregen dat er geen supermarkt in het winkelpand mocht komen.

‘Erfenis van handelwijze van terecht weggestuurde Frank Rozenberg’, twitterde Geurts. Later voegde hij daaraan toe: ‘Correctie de opgestapte Frank Rozenberg nadat 27 raadsleden geen vertrouwen meer in hem hadden’.

Daarmee refereerde de CDA’er naar het feit dat Rozenberg als wethouder trachtte middels een zogenoemd ‘Voorbereidingsbesluit’ de komst van een nieuwe supermarkt in het Huygenskwartier, inclusief The Village, te blokkeren. De gemeenteraad was, op de GBLV na, niet gediend van zijn handelwijze. Rozenberg nam daarop ontslag.

Hoe dan ook, Rozenberg reageerde, ook weer via twitter, op de berichten van Geurts: ‘Wel eens gehoord van het 9e gebod Gij zult niet liegen? Of doet Hans Geurts aan alternative facts. Farizeeër. Achterbaks’.

Ter toelichting gaf Rozenberg aan in diskrediet te zijn gebracht door Geurts. De CDA’er wist, of kon weten, dat niet hij maar het Klant Contact Centrum (KCC) van de gemeente, de eigenaar van The Village foutieve informatie had toegespeeld. En het KCC was de verantwoordelijkheid van een andere wethouder. Ook Geurts’ stelling dat hij was weggestuurd, irriteerde Rozenberg.

In maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Frank Rozenberg is campagneleider voor zijn partij. Dat zou veronderstellen dat er achter de twitterrel/aangifte een strategisch plan zit. Zo veel mogelijk vijanden maken om straks zelf als grootste partij uit de bus te kunnen komen?

De relatie met de VVD is al naar de knoppen sinds de door GBLV geforceerde breuk in de coalitie met hen en D66, eind 2014. De liberalen werd aangerekend dat zij het onroerendgoedproject Duivenvoordecorridor, tenminste op papier, financieel uit de hand hadden laten lopen. Een project waar op dat moment Rozenberg voor verantwoordelijk was.

Nu is er dus de botsing met het CDA. Al eerder gaven de coalitiepartijen D66, PvdA en GroenLinks te kennen de werkwijze van Rozenberg als wethouder niet meer te willen steunen. CU/SGP en fractie-Hohage waren al geen fans van GBLV.

Kortom: er is geen partner voor GBLV meer over. En ook al wordt de partij in maart 2018 de grootste; er zal altijd een coalitie gevormd moeten worden om tot een nieuw gemeentebestuur te komen. En met zoveel vijanden zouden die tegenstrevers best eens de neiging kunnen krijgen hun krachten te bundelen. Dan maar zonder GBLV.

Terug naar de aangifte van Rozenberg. Voor smaad moet er van opzet sprake zijn. Dat zal in het geval van Hans Geurts moeilijk te bewijzen zijn. Het was eerder een spontane reactie. Een plaagstoot. Als raadslid nam Rozenberg collega-politici voortdurend de maat. En wie kaatst moet de bal verwachten. Wie daar niet op rekent heeft kans op een beetje ‘au’. Maar daar moet een vent , zonder huilen, tegen kunnen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter