Het was een toevallige ontmoeting. De man – op leeftijd, netjes gekleed, in bezit van een dure fiets – vroeg me of ik wist wat er op het terrein van Initial/Hokatex ging gebeuren. Woningbouw, ja dat wist hij al. Maar wanneer zouden die panden er feitelijk zijn. 2019?

Hij bleek optometrist. Had ooit een Amerikaans patent gehad voor digitale oogmetingen. Alleen de oogartsen in Nederland wilden er niet aan omdat ze dan inkomsten van consulten kwijtraakten. Hij glimlacht. ‘Nooit aan gedacht’.

De man is op zoek naar een ééngezinswoning voor zijn vrouw en hemzelf. Vanwege een gezondheidsprobleem bij zijn vrouw moet het dicht bij een winkelcentrum zijn, die nieuwe stek.

We nemen de bouwplannen in de gemeente door. Van noord naar zuid passeren de Duivenvoordecorridor, Schakenbosch, bedrijfsterrein Parnashofweg, Damlaan hoek Oude Trambaan, Nieuw Mariënpark, Damcentrum en Klein Plaspoelpolder de revue.

Leidschendam blijkt niet zijn voorkeur te hebben. Hij is er ook al eens uitgeloot. En de nabijheid van een winkelcentrum speelt een rol. Net als de tijd waarop een woning beschikbaar zou komen.

In het Voorburgse komen Park 070 (het voormalige CBS-gebouw), de hoek Princes Beatrixlaan/Mgr. van Steelaan, Rijnlandlaan, Marcellus Emantslaan, Initial/Hokatex, Pleunislokatie en Fonteynenburghlaan ter sprake.

Ook niet ideaal luidt de conclusie. De man oppert nieuwbouw op een andere plek. Ik reageer dat de gemeente weinig bouwgrond meer over heeft. En bovendien niet alles wil volbouwen omdat men zich als ‘groene woongemeente’ profileert. Hij kijkt me met een berustende blik aan.

Ik vertel hem over een discussie die ik ooit had met voormalig wethouder Saskia Bruines over dit probleem. En de conclusie die getrokken werd: Leidschendam-Voorburg moet de hoogte in. ‘Maar er is hier al zo veel hoogbouw’, meent de man.

Ik zwijg. We wensen elkaar een mooie dag en een goed weekeinde. Hij fietst naar rechts; ik loop naar links. Ben benieuwd of hij ooit nog zijn woonstek binnen de gemeente vindt. Maar ik weet nu al zeker: zijn dilemma is het probleem van velen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter