Nieuws
Oud-wethouder vrijuit; raadslid krijgt waarschuwing

Justitie pakt oud-wethouder Frank Rozenberg (GBLV) niet aan vanwege zijn rol in het zogenoemde DVC-lek. Het D66-gemeenteraadslid Harry Blanke krijgt ‘een waarschuwing’.

Dit zal het openbaar ministerie naar verluidt later vandaag bekend maken. Er is bijna twee jaar onderzoek gedaan naar het DVC-lek.

Bij het lek ging het over het onroerendgoedproject Duivenvoordecorridor (DVC) en een daarbij ontstane tegenvaller van 18,8 miljoen euro. Een speciale commissie uit de gemeenteraad deed daar onderzoek naar.

Harry Blanke was lid van die commissie. Hij besloot eigenmachtig om geheime stukken van die commissie in juni 2015 door te zenden naar een ambtenaar die de gemeente had ingehuurd om te fungeren als schakel tussen de commissie en B&W.

De ambtenaar, een zekere heer Van Rijnen, besloot de geheime informatie die hij van Blanke had ontvangen door te geven aan wethouder Rozenberg. Die was verantwoordelijk voor het DVC-project.

Dat gebeurde via een usb-stick. Rozenberg hield die stick vervolgens enkele dagen onder zich. Daarna gaf hij hem in een gesloten envelop aan de toenmalige interim-burgemeester Joan Leemhuis.

Blanke werd door zijn fractie voor drie maanden geschorst. Hij stelde dat hij het proces alleen had willen versnellen voor de ambtenaar de stukken vast ter controle toe te zenden. Blanke gaf toe dat dat niet volgens de regels zoals die binnen de commissie waren afgesproken, was gebeurd. Hij betuigde zijn spijt.

Rozenberg liet de gemeenteraad weten dat hij geen kennis had genomen van de vertrouwelijke informatie. Hij bood excuses aan voor zijn handelwijze.

Burgemeester Leemhuis deed aangifte tegen Blanke wegens schending van de ambtsplicht. Dit ondanks het feit dat de speciale commissie waar Blanke lid van was, dat niet wilde doen.

Justitie heeft  nu besloten geen verdere stappen te ondernemen tegen Rozenberg en Van Rijnen (die destijds meteen werd ontslagen door de gemeente). Ook Harry Blanke wordt niet juridisch aangepakt maar krijgt een ‘waarschuwing’.

B&W en de fractie van D66 werken aan  aparte verklaringen over de zaak.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter