Burgemeester Klaas Tigelaar wilde stilte rond het optreden van het Openbaar ministerie (justitie) tegen D66-gemeenteraadslid Harry Blanke vanwege schending van de geheimhoudingsplicht inzake het onroerendgoedproject Duivenvoordecorridor (DVC). De burgemeester informeerde de gemeenteraad in een brief gedateerd dinsdag 19 september. ‘Ik verzoek u terughoudend met de informatie om te gaan’, schrijft Tigelaar. Hij raadt de raadsleden aan bij vragen te verwijzen naar het Openbaar ministerie in Rotterdam.

De brief is opvallend aangezien de gemeente zelf partij was in de zaak. Het Openbaar ministerie deed ook onderzoek naar oud-wethouder Frank Rozenberg (GBLV) en een gemeenteambtenaar wegens schending van de geheimhoudingsplicht. Bovendien werd de aangifte op 7 juli 2015 gedaan door waarnemend burgemeester Joan Leemhuis. Tigelaar meldt dat Rozenberg en de ambtenaar vrijuit gaan maar dat tegen Blanke een strafbeschikking wordt uitgevaardigd.

Blanke zond als lid van een gemeenteraadscommissie die onderzoek deed naar een plots geconstateerd verlies van 18,8 miljoen op DVC een geheim document van die commissie aan een ambtenaar die als schakel fungeerde tussen de commissie en het Raadhuis. Zijn mede-commissieleden wisten daar niets van. Blanke erkende zijn fout en stapte uit de commissie. Door zijn partij werd hij drie maanden geschorst. Het Openbaar ministerie wil nu met hem praten en heeft laten weten dat Blanke een boete wacht doch geen strafrechtelijke vervolging.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter