Nieuws
Burgerinitiatief dreigt te stranden

Hij loopt al de nodige jaren met het plan rond. Tot nu toe stuit hij echter overal op gesloten deuren. Terwijl de idee toch zo sympathiek is: help mensen die ambulant worden verzorgd door de geestelijke gezondheidsdienst (ggz) aan werk in plaats van hen thuis te laten zitten.

Hans van Ierland: ,,Mijn initiatief heet 1+1=1. Ik wil mensen met afstand tot de arbeidsmarkt weer aan werk helpen. Voor mensen die ambulant verzorgd worden in de ggz geldt geen sollicitatieplicht. Die zitten dus werkloos thuis. En echt vrijwilligerswerk is net een stapje te hoog voor ze. Deze mensen hebben angst om te falen. Nemen geen initiatief. In mijn opzet zouden ze begeleid worden door vrijwillige leermeesters. Werk en een zinvolle dagbesteding zijn essentieel voor het herstel bij deze mensen. Ik denk aan een leer-werkbedrijf. Een sociale corporatie inclusief afspraken met de gemeente en omwonenden.’’

Burgerparticipatie is het nieuwe modewoord. Van Ierland, zelf psycholoog, hoopte dan ook op meer compassie van de gemeente. Hij ving echter bot bij de gemeentelijke begraafplaats aan de Parkweg in Voorburg, en bij de gemeentewerf aan de Nieuwe Havenstraat.

Nu probeert hij mee te liften op de plannen die gemaakt worden voor landgoed Schakenbosch. Daar zouden niet alleen zo’n 325 woningen moeten komen, maar ook een gezondheidscentrum, een buurthuis, voorzieningen voor ouderen, een sportaccommodatie en horeca. Daarnaast  blijft de Hulp- en Heilkerk – inmiddels een monument – met omliggende gebouwen bestaan.

,,Ik kan aansluiten bij de plannen voor een buurthuis, het gezondheidscentrum, de voorzieningen voor ouderen. Zorg bieden aan ouderen maar ook bijvoorbeeld een schoonheidssalon voor ouderen. En in de kerk kan een stadsgehoorzaal komen; een culturele hotspot. Maar denk ook aan groenonderhoud of de inrichting van een toeristisch knooppunt voor wandelaars en fietsers in het gebied tussen Leidschendam en Voorschoten’’, vertelt Van Ierland.

Er zijn contacten met de projectontwikkelaar van Schakenbosch en de gemeente, maar Van Ierland vreest het ergste. De projectontwikkelaar en de gemeente hebben een intentieverklaring getekend. Nu wordt er gewerkt aan een zogenoemd ruimtelijk kader waarbinnen de intenties vorm moeten krijgen.

Volgens Van Ierland zijn de formuleringen echter dusdanig vaag dat de projectontwikkelaar straks nog alle kanten op kan, inclusief een inhoudelijke wijziging van zijn plannen. ,,De intenties zijn niet geborgd’’, stelt Van Ierland. Een manier daartoe zou het strak formuleren van het ruimtelijk kader kunnen zijn, maar of dat zal gebeuren is een vraagteken.

,,Kijk, ik heb een locatie nodig. Schakenbosch dient zich nu aan. Daar is alles al, of het komt er binnenkort. Ik zou willen dat de gemeente de waarde van mijn initiatief erkent en de realisatie mogelijk maakt. Ik wil geen cent subsidie. Ik wil alleen afspraken maken. Het gaat om een vorm van sociaal ondernemerschap. Wij willen een sociale impact bereiken.’’

,,Natuurlijk, er is de DSW en er is Woej. Dat zijn andere takken van sport. En er is Woej. Wij willen het arbeidspersoneel van mensen met een uitkering benutten door met vrijwilligers een bedrijf te vormen en diensten te leveren aan de omgeving. Dat is innovatief en past in deze tijd. We zoeken in de gemeente een medestander en geen tegenstander. Het is voor beide partijen een nieuw terrein en dat zouden ze bij de gemeente ook moeten gaan inzien.’’

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter