Nieuws
Nieuw financiële problemen Avalex

De toekomst van afvalbedrijf Avalex hangt in financiële zin aan een draadje. De kosten zijn te hoog, de opbrengsten te laag en er is geen geld voor noodzakelijke investeringen in materieel en middelen. Dat blijkt uit een rapport dat het bureau Stecc uit Amsterdam in opdracht van het bestuur van Avalex heeft gemaakt. Leidschendam-Voorburg is mede-eigenaar van Avalex.

De afvalkosten zijn 10 tot 15 procent te hoog door hoge kosten voor inzameling en een dure organisatie (overhead). De verwerkingskosten van afval zijn 20 tot 25 procent lager dan normaal. Dat komt door een zeer gunstig contract. Dat moet in 2018 worden herzien. Verwacht wordt een kostenstijging van 1,3 miljoen euro per jaar. Daarmee is dat voordeel verdwenen.

De opbrengsten van afval voor Avalex blijven achter nu de afvalscheiding door burgers minder is dan voorzien. Avalex haalt bovendien een opgelegde bezuiniging van 1,5 miljoen euro in 2017 niet. Daarvan wordt maar een deel gerealiseerd. En er zijn dit jaar ook nieuwe financiële tegenvallers.

De onderneming werkt nu aan een moderniseringsplan. Het gaat daarbij om investeringen van vele miljoenen euro’s (in 2018 om 5,6 miljoen euro); geld dat Avalex zelf niet heeft en dus door de bij Avalex betrokken gemeenten zal moeten worden betaald. De modernisering gaat vooraf aan een besluit over een nieuwe bestuursstructuur van Avalex. Dat is verschoven naar eind 2018.

Al eerder was bekend dat Avalex overleeft dankzij leningen. Het bedrijf maakt nauwelijks winst.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter