Nieuws
Avalex wil meer geld en macht

Afvalbedrijf Avalex wil meer geld van de inwoners in de gemeenten waar men actief is, waaronder Leidschendam-Voorburg. Dat blijkt uit het zogenoemde Moderniseringsplan 2018-2021 van het bedrijf. Dat is door de directie op last van het dagelijks bestuur gemaakt. In dat bestuur zit onder andere wethouder Floor Kist.

Avalex wil mensen die hun afval slecht scheiden, extra te laten betalen. Inwoners die goed scheiden zouden financieel beloond moeten worden.

Voor het ophalen van grof afval aan huis zou betaald moeten gaan worden, zeker als het spoed betreft. Bezoeken aan milieustraten zouden aan een maximum per jaar gebonden moeten worden. Voor de Avalexpas zou, behalve als het de eerste pas betreft, betaald moeten gaan worden.

Het bedrijf wil ook meer macht. In alle aangesloten gemeenten wil men de regie krijgen over alle afvalstromen. Andere partijen mogen daar geen invloed meer op hebben. Dat geldt ook voor papier – dat vaak naar sportverenigingen gaat – en textiel (veelal voor goede doelen).

Uit het Moderniseringsplan blijkt dat Avalex logistiek beter wil gaan werken. Daartoe wil men nieuwe vuilniswagens aanschaffen die niet meer van achteren beladen worden, maar vanaf de zijkant. Daardoor kan het aantal mensen op de wagen dalen van 3 naar 2 en soms 1.

De onderneming wil routes optimaliseren. Dat scheelt kilometers. Werk dat nu uitbesteed wordt, zoals ophalen glas, wil Avalex zelf gaan doen. Dat spaart kosten.

Daarnaast wil men de arbeidslast voor werknemers gedurende de dag gaan herzien. En wil Avalex een weegsysteem op vuilniswagens waardoor het aantal ritten kan afnemen.

Ondergrondse containers moeten sensoren krijgen die aangeven hoe vol ze zijn. Ook dat kan ritten besparen. En Avalex zoekt naar samenwerking bij aanbestedingen, beschikbare kennis en kunde en mogelijk zelfs met andere ondernemingen.

Avalex wil het aantal managers verlagen, net als de bezetting van secretariaat en receptie. Ook kan er bespaard worden op schoonmaak. Een deel van het kantoor in Delft zal worden verhuurd.

Alle maatregelen tezamen zouden op jaarbasis 1,8 miljoen euro kunnen opleveren. Hoeveel er geïnvesteerd moet worden in vrachtauto’s en containers meldt Avalex niet. Wel geeft de onderneming aan dat de besparingen niet automatische betekenen dat de lasten voor de gemeenten (en dus de inwoners) omlaag gaan.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter