Nieuws
Nieuwe financiële tegenvaller

De gemeente heeft een nieuwe financiële tegenvaller. Er komt dit jaar 407.000 euro minder binnen van het rijk als bijdrage in de kosten van de bijstand (BUIG). Voor 2018 zal dat ook zo zijn. Dat heeft wethouder Bianca Bremer laten weten.

B&W willen bij het rijk protesteren tegen de korting. Een brief daarover ging wel naar de Tweede Kamer maar de betrokken gemeenten werden niet geïnformeerd. Dus kon het nadeel niet in de begroting worden meegenomen.

De gemeente had dit jaar al een tekort van 1,9 miljoen euro bij de bijstand. De vier ton komt daar nu bovenop. In 2016 was het tekort 1,7 miljoen, in 2016 vierhonderdduizend euro.

B&W gaan nu met de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) lobbyen bij het rijk om de BUIG te wijzigen. Daarnaast komt er een onderzoek naar mensen in de bijstand. In Leidschendam-Voorburg gaat het nu om 2025 huishoudens, drie procent van de bevolking.

De betrokken gemeentelijke ambtenaren gaan verder proberen nog meer maatwerk te leveren. En er komen nieuwe maatregelen om mensen aan het werk te helpen. Met name voor alleenstaanden en 55-plussers.

Dit jaar heeft de gemeente 260.000 euro kunnen besparen via het programma Jongeren in de lift. Daar deden 56 jongeren aan mee; 26 van hen vonden een baan. Ook werd door een strengere controle op het onterecht ontvangen van een uitkering 760.000 euro bespaard.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter