De gemeente mag geen tien tot vijftien woningen extra laten bouwen in de Duivenvoordecorridor (DVC) om de kosten van het aankopen van Life&Garden aan de Veurseweg te compenseren.  Dat is in strijd met een bestuursconvenant dat de gemeente in 2008 met de rijksoverheid en de provincie Zuid-Holland sloot.  Daarin was woningbouw gedacht als compensatie voor wegvallende glastuinbouw. Life&Garden is echter een gewoon bedrijf.

Dat stelt de Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg in een brief aan de gemeenteraad. Die praat medio december over de bouwplannen voor DVC. De gemeente besloot onlangs 1,5 miljoen euro extra in het project te steken waardoor de verliezen opliepen naar 5,6 miljoen euro.

Volgens de Stichting is het verlies van 5,6 miljoen nog altijd 13,2 miljoen euro minder dan een DVC-verlies van 18,8 miljoen euro dat eind 2014 werd voorspeld. Er is dus sprake van een ‘enorme meevaller’.  Die meevaller zou gebruikt moeten worden om minder dan de circa 300 woningen in het gebied te bouwen.

Het gaat immers om een mooi stuk open groen; de enige groene corridor die de duinen bij Meijendel verbindt men het Groene Hart van Holland. Het is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur van Nederland. De stichting vraagt zich af of er wel behoefte is aan dure woningen in het groen. En hoe de bouwplannen te rijmen zijn met de duurzaamheid waar de gemeente de mond vol van heeft.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter