Nieuws
Geen afspraak over sociale woningbouw

De coalitie bestaande uit GBLV, D66, PvdA en GroenLinks  had geen afspraak dat bij nieuwbouw 30 procent van de te bouwen woningen in de sociale sector moest zitten. Dat betoogde GroenLinks-raadslid Henk Knoester tijdens een beraad van een commissie van de gemeenteraad. Er was derhalve ook geen verplichting die 30 procent te halen. Knoester erkende dat er de afgelopen jaren geen sociale woning is gerealiseerd. Dat lag echter aan vorige college’s van B&W, zo zei hij.

De partijen die de coalitie vormen hadden allemaal de 30 procent in hun verkiezingsprogramma’s staan. In het coalitieakkoord staat de 30 procent sociale woningbouw in de gemeente ook genoemd. Wethouder Floor Kist verwees naar het feit dat de gemeente zelf geen grond heeft om de sociale woningbouw te realiseren. Men is dus afhankelijk van ontwikkelaars. ,,We gaan nu met de sociale woningbouw starten’’, aldus Kist.

De gemeente stelt nu een bonus/malusregeling in. Ontwikkelaars die sociale woningbouw realiseren krijgen een premie, zij die dat niet doen moeten een boete betalen. Kist gaf aan dat de gemeente voorrang gaat geven aan bouwplannen mét sociale woningbouw er in. Sociale woningbouw kan wegvallen als het prohibitief duur wordt of de gemeente zelf op die plek geen sociale woningbouw wil.

De afgelopen tijd werd duidelijk dat de gemeente geen sociale woningbouw in de Duivenvoordecorridor (DVC) wil. In de bouwplannen voor Klein Plaspoelpolder en Schakenbosch zit tien procent sociale woningbouw.

Er liggen al jaren plannen voor sociale woningbouw aan De Star, op bedrijventerrein Overgoo en aan de Rijnlandlaan. Het gaat in totaal om zo’n 300 woningen. De voornemens zijn vanwege allerlei redenen nooit uitgevoerd.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter