De gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 naderen. Nog dik drie maanden en het is zo ver. De partijen die mee willen doen moeten zich uiterlijk 27 december registreren. De kandidatenlijsten liggen na medio februari 2018 officieel vast.

De verkiezingskoorts is er al. De diverse lokale partijen hebben hun lijsttrekkers bepaald, de volgde van de overige kandidaten op de lijst vastgesteld. De verkiezingsprogramma’s zijn geschreven. Ze moeten alleen nog geopenbaard worden.

Dat de partijen zich opmaken voor de slag om de kiezer blijkt al uit het verhoogde aantal persberichten dat de deur uit gaat. Helaas laat de inhoud te wensen over. En dat is niet zo handig als je stemmen wilt werven.

Een voorbeeld. D66 pleit voor glasvezelnetwerken in de gemeente. Een open deur want wie is daar tegen in deze ict-maatschappij. Kunnen we nog wel zonder internet om maar wat te noemen?

Wie verder leest komt er achter dat de partij wil meeliften op een onderzoek dat B&W notabene nog moeten starten naar de eventuele aanleg van glasvezelnetwerken naar een aantal bedrijfsterreinen in de gemeente.

Kortom: het gaat om een verre onzekere toekomst. Waarbij de financiering van een en ander maar even ‘vergeten’ wordt.

GroenLinks dan. Die pleiten middels een persmededeling voor schonere lucht. Ja, wie wil dat nu niet? De meeste luchtvervuiling komt van het  verkeer op de snelwegen rond de gemeente. Daar kan GroenLinks niets aan, of tegen, doen.

De partij constateert vervolgens dat de luchtkwaliteit in de gemeente op zich wel aan de wettelijke normen voldoet. Maar die normen zijn ‘te hoog’ aldus GroenLinks. Oké, maar de consequentie? Die blijft uit, want ook hier kan GroenLinks als oppositiepartij in het parlement, niets aan doen.

Wat te denken van het CDA? Die komen enige tijd ná een gemeenteraadsvergadering over hetzelfde onderwerp nog eens met een bericht naar de pers dat de partij de 300.000 euro die aan de BinckBank Tour zijn uitgegeven, weggegooid geld vindt (vond).

De partij stelt dat de centjes beter aan de breedtesport in de gemeente hadden kunnen worden uitgegeven. Vreemd, want dat zei men juist niet in het gemeenteraadsdebat.

Tot slot GBLV. Die komen op de dag dat de gemeenteraad ’s avonds spreekt over een financiële tegenvaller bij de bouw van het Kulturhus in Stompwijk met een uitspraak richting de media dat dat Kulturhus er toch snel moet komen.

Waar de extra centen vandaan gehaald moeten worden meldt de partij niet. Net zo min als het feit dat de bouw al met dik een half jaar vertraagd is tot eind 2018, zoals de eigen wethouder Bianca Bremer de gemeenteraad in een brief heeft laten weten.

En in het raadsdebat ’s avonds gaf GBLV geen groen licht voor de extra uitgaven. Er was nader beraad in de fractie nodig.

Toegegeven, het zijn maar voorbeelden. Desalniettemin zou het de partijen sieren de kiezers klare wijn te schenken en niet te proberen hun stem te krijgen met loze kreten of beloften die toch niet waargemaakt worden, dan wel kúnnen worden. Aan bellen blazen heeft niemand iets.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter