Nieuws
Motie van afkeuring tegen wethouder

Wethouder Floor Kist heeft een motie van afkeuring aan zijn broek gekregen van het CDA. Dit omdat hij gedurende twee jaar voor de gemeenteraad had verzwegen dat afvalbedrijf Avalex niet conform de wet functioneerde terwijl daarover wel in het bestuur van Avalex, waar Kist lid van is, werd gesproken.

Indiener, CDA-gemeenteraadslid Hans Geurts, noemde het in een vergadering van de gemeenteraad ,,erg kwalijk’’ dat Kist de gemeenteraad niet informeerde. ,,Een zware nalatigheid van de wethouder.’’

Kist zelf wilde niet reageren op de motie. Zijn partijgenoot en gemeenteraadslid Henk Knoester (GroenLinks) wel. Hij noemde de houding van het CDA ,,beneden alle peil. Dat had ik van zo’n partij als het CDA niet verwacht. Erg treurig dat het CDA dit doet.’’

Knoester kreeg bijval van Jan Willem Rouwendal (ChristenUnie/SGP). Tomas de Jager (D66) stelde dat het CDA een kanon gebruikt waar een projectiel uitkomt dat vele malen groter is dan het doel dat men wilde raken.

Bij de stemming bleek alleen het CDA voor de eigen motie.

Ter discussie stond een omvorming van Avalex naar een zelfstandige bedrijfsvoeringsorganisatie (bvo). Dit om het bedrijf beter bestuurbaar te maken. Avalex is van zes gemeenten waaronder Leidschendam-Voorburg. Het wordt nu bestuurd door zes wethouders.

De invloed van de gemeenteraden neemt in de nieuwe opzet af. De gemeenteraad bepaalde dat Avalex straks elk kwartaal met een rapportage naar de gemeenteraad moet komen. Een voorstel van Delroy  Blokland (PvdA) werd met algemene stemmen aangenomen.

Uiteindelijk stemde alleen de VVD tegen de omvorming van Avalex. CDA en GBLV trokken eerdere bezwaren in. GBLV-gemeenteraadslid Sanja Duijvesteijn motiveerde dat met de stelling dat de partij de opvolgers – in maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen – niet wilde opzadelen met voldongen feiten.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter