Woensdag 21 maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Aan de stembusgang zullen zeven partijen deelnemen: GBLV, VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie/SGP. Dus geen PVV, SP of Fractie Hohage.

De lijsttrekkers van de politieke groeperingen zijn ‘bekenden’. Hans Peter Klazenga, nu gemeenteraadslid, voor GBLV. Astrid van Eekelen, fractievoorzitster van de VVD in de gemeenteraad, voor de liberalen.

D66 treedt aan met wethouder Lia de Ridder als aanvoerster. Het CDA doet het met de fractieleidster in de gemeenteraad Juliette Bouw. Voor de PvdA stapt wethoudster Nadine Stemerdink als eerste in het strijdperk.

GroenLinks stuurt wethouder Floor Kist het veld in. En de ChristenUnie/SGP heeft Jan Willem Rouwendal, gemeenteraadslid, als aanvoerder.

De lijsten zijn in concept klaar. Nadat de Kiesraad op 5 februari een oordeel geeft over de kandidaten staan de lijsten vanaf  9 februari vast.

Lokaal gaat er heel wat veranderen. Te beginnen bij de toplieden van de diverse partijen. Walter Rosbenders, GBLV-fractieleider in de gemeenteraad, staat op een onverkiesbare veertiende plaats. Bij D66 heeft zijn collega Stefan van de Griendt ook bedankt voor de eer. Hij is nu gebombardeerd tot lijstduwer. Terugkomen in de gemeenteraad zal hij echter niet.

Bij de PvdA kreeg fractieleidster Marjan van Giezen ‘subtiel’ (van een commissie) de hint dat haar tijd om op te stappen gekomen was. Op de concept-lijst kreeg ze een vijfde plek toebedeeld. Marjan hield de eer aan zichzelf.

Bij GroenLinks mag fractieleider Jeroen van Rossum weer op de reservebank gaan zitten. Hij werd fractieleider toen Floor Kist begin 2015  wethouder werd. Indien GroenLinks niet opnieuw deel gaat uitmaken van het college van B&W na de stembusgang, wordt Jeroen een ‘gewoon’ raadslid.

Over raadsleden gesproken; van de 35 die er nu zitten komen er zeventien zeker niet terug. Dat aantal kan nog oplopen tot negentien afhankelijk van het aantal zetels  dat elk der partijen op 21 maart behaalt.

‘Verjonging’ was veelal het excuus voor het afdanken van zittende raadsleden. Anderen kozen zelf eieren voor hun geld, of vonden het tijd worden iets anders te gaan doen.

Hoe dan ook, of het lokale bestuur er beter van wordt moet worden afgewacht worden. Er vertrekt immers veel ervaring, dossierkennis, politiek gevoel. Groentjes zijn eerder geneigd ambtenaren en B&W te geloven, bewust of onbewust. En voordat men de kunstjes en kneepjes door heeft zijn we zo een paar jaar verder.

B&W bestaan nu uit GBLV (8 raadszetels), D66 (6 raadszetels), PvdA (3 raadszetels) en GroenLinks (3 raadszetels). De oppositie wordt gevormd door  8 raadsleden van de VVD, vijf van CDA, 1 van ChristenUnie/SGP en 1 van Fractie Hohage.

Landelijke trends volgende zouden D66, GroenLinks, VVD, CDA en ChristenUnie/SGP moeten winnen. De PvdA wacht verlies. Fractie Hohage verdwijnt. Een lokaal onzekere factor is GBLV.

Zonder een voorspelling te doen is duidelijk: de strijd gaat tussen GBLV en VVD. Wie wordt de grootste partij en mag dus de coalitiebesprekingen leiden? Aangezien GBLV en VVD samen in een college van B&W onvoorstelbaar is, bepaalt het antwoord op die vraag meteen het karakter van het bondgenootschap dat de gemeente gaat besturen: centrum rechts of centrum links.

Het wordt een interessant jaar 2018.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter