Als de gemeenteraden van de zes gemeenten die eigenaar zijn van afvalbedrijf Avalex er mee instemmen, krijgt het bedrijf met ingang van 15 februari een nieuwe opzet. Avalex wordt een zelfstandiger onderneming.

Het dagelijks bestuur, bestaande uit zes wethouders, en het algemeen bestuur (waarin naast wethouders ook raadsleden zitten) verdwijnen. De invloed van de gemeenteraden neemt af. Dit ondanks het feit dat de gemeenten Avalex bekostigen en zij ook financieel garant staan voor het noodlijdende concern.

Avalex is nu nog een zogenoemde ‘gemeenschappelijke regeling’. Dat wil zeggen dat de zes gemeenten, waaronder Leidschendam-Voorburg, het bedrijf bezitten en besturen. Straks wordt het een ‘bedrijfsvoeringsorganisatie’ waardoor Avalex veel zelfstandiger kan werken.

Volgens de voorstanders voldoet Avalex, zeker wat betreft de rol van de gemeenteraden, niet meer aan de wet. Daarnaast ontstaan er steeds meer problemen omdat gemeenten niet alleen eigenaar zijn, maar ook klanten die elk hun eigen wensen en verlangens hebben. De wethouders in het dagelijks bestuur hebben moeite met die dubbelrol.

Met de nieuwe opzet wordt het bestuursmodel van Avalex beter, zo wordt verwacht. Overigens willen een aantal gemeenten helemaal van Avalex af. Een besluit daarover wordt naar de toekomst verschoven.

Met de nieuwe bedrijfsvoering krijgt Avalex ook een nieuwe directie. Nu bestaat de top uit vier mensen: directeur, hoofd bedrijfsvoering, hoofd uitvoering, hoofd communicatie. Dat worden er straks drie: de secretaris-directeur en twee andere personen.

Er zal een nieuwe werving voor de topposities plaatsvinden. Dat betekent dat directeur Jack Kuin (nu met ziekteverlof) afhaakt. Op dit moment runt Vincent van Woerkom. De Amsterdamse topambtenaar is sinds oktober 2017 bij Avalex actief.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter