Nieuws
Ruzie over aandelenverkoop Eneco

Binnen energiebedrijf Eneco is ruzie ontstaan over de wens van een groot aantal gemeentelijke aandeelhouders, waaronder Leidschendam-Voorburg, om hun aandelen te verkopen. De verkopende aandeelhouders staan recht tegenover de Raad van commissarissen bij het bedrijf. Dat is tijdens een geheim beraad op 12 januari gebleken.

Om uit  de impasse te komen hebben de commissarissen voorgesteld om een bemiddelingspoging te wagen onder leiding van een onafhankelijke derde partij. De aandeelhouders hebben daar positief op gereageerd. Door de bemiddelaar zou het ontstane onderlinge wantrouwen weggewerkt moeten worden.

De aandeelhouders hebben de commissarissen harde verwijten gemaakt. Zo zouden de commissarissen zich onvoldoende beseffen dat 53 gemeenten de aandeelhouders van Eneco zijn. De commissarissen overleggen ook niet met de aandeelhouders. Ze zouden alleen de directie willen controleren.

De aandeelhouders verwijten de commissarissen verder dat zij nu ‘zo snel mogelijk’ een oplossing willen terwijl zij zelf niet bereid zijn hun mening te herzien. ‘Overleg vergt een open houding aan beide kanten’, aldus de aandeelhouders.

De aandeelhouders zijn echter bereid tot overleg onder leiding van een derde als uiterste poging om tot overeenstemming te komen. Voorwaarde is wel dat de commissarissen dat beraad open en constructief in gaan. ‘Anders heeft het overleg immers geen zin’, aldus de aandeelhouders.

Leidschendam-Voorburg denkt 80 tot 100 miljoen euro uit de verkoop van Eneco-aandelen te kunnen binnenhalen. De gemeenteraad is vertrouwelijk geïnformeerd over de problemen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter