Nieuws
Financiering knelpunt duurzame Klein Plaspoelpolder

De financiële lasten voor inwoners van Klein Plaspoelpolder (KPP) vormen het grootste obstakel bij het duurzaam maken van de bestaande woningen. Dat is gebleken uit gesprekken die medewerkers van het bureau Squarewise in opdracht van de gemeente hebben gevoerd.

KPP ligt tussen de Vliet, Plaspoelkade, Oude Trambaan en David Zocherstraat in Leidschendam. De gemeente wil hier 200 tot 300 woningen laten bouwen. Die zouden duurzaam moeten worden en geen gasaansluiting meer krijgen. Bestaande bebouwing wil de gemeente daarbij betrekken.

In de gesprekken die Squarewise voerde werd al duidelijk dat de bewoners van bestaande woningen in KPP zelf voor de kosten van verduurzaming zouden moeten opkomen. In vele gevallen gaat het om ouderen en sociale huurders.

In een rapportage over alle gesprekken stelt Sqaerewise nu: ‘Zoals ook elders vaak naar voren komt, is het financieringsvraagstuk van verduurzaming een belangrijk aandachtspunt. Want waar komen de kosten te liggen? En wanneer? Duidelijk is dat energie een klein onderdeel van een groter toekomstplaatje is;. een warm, comfortabel huis en niet te hoge kosten zijn belangrijker voor bewoners dan welke technische oplossing gebruikt kan worden’.

Volgens Squarewise moet de gemeente bij de verdere ontwikkeling van KPP mikken op drie zaken die naast elkaar worden behandeld: de technische uitwerking van de aanpak voor de woningen; het financieringsvraagstuk; het verder betrekken van bewoners in de verkenning. ‘Zo wordt, stap voor stap, gestart met de transitie, waar techniek en bewoners samenkomen’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter