In Leidschendam-Voorburg kunnen kleine gebouwgebonden windturbines worden neergezet. Dat blijkt uit het Klimaatplan 2009 – 2020 dat nog steeds van kracht is. Destijds werd zelfs een ‘beleid gebouwgebonden windturbines’ aangekondigd. Dat beleidsstuk is echter nooit gemaakt zodat er feitelijk geen regels zijn.

Destijds rekenden B&W op regelgeving van het ministerie van VROM, een certificering van de windturbines en de gunstige uitkomsten van proeven met dit soort windturbines. Technische problemen stonden de verdere ontwikkelingen echter in de weg.

Er is sinds 2009 door de gemeente wel meegewerkt aan enkele projecten. Vorig jaar nog bij een gebouwgebonden windturbine aan de Duinmeijerij in Leidschendam. Deze windturbine werd wegens technische problemen snel weer weggehaald.

In de verkiezingsprogramma’s hameren alle partijen op duurzaamheid en gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Sinds 2010 hanteert de gemeente een beleid dat er geen ruimte is voor grootschalige windturbines. De windturbine langs de A4 (Haags grondgebied) willen GBLV, VVD en CDA zo snel mogelijk weg hebben.

In het Klimaatplan 2009 – 2020 wordt ook gepleit voor het zoeken naar plekken om zogenoemde zonnevelden aan te leggen (grootschalige projecten met zonnepanelen). Daar is tot nu toe niets aan gedaan. Dit zal worden opgepakt bij de ontwikkeling van een zogenoemde Omgevingsvisie. Gemikt wordt op vijftien hectare zonneveld.

De gemeente legt nu de nadruk op zonnepanelen. In het Klimaatplan 2009 – 2020 worden daarvoor geen doelen of aantallen genoemd. In een inmiddels opgestelde regionale energiestrategie wordt voor Leidschendam-Voorburg gesproken over 291.000 geïnstalleerde zonnepanelen en 28.000 zonnecollectoren in 2050. Dat moet nog in een actualisatie van het Klimaatplan worden vastgelegd. Dat zal een volgend college van B&W moeten gaan doen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter