De coalitie van GBLV, D66, PvdA en GroenLinks kan door. Bij de gemeenteraadsverkiezing haalden de vier partijen 20 van de 35 raadszetels. Dit ondanks winst van de VVD. Die partij werd met lijsttrekker Astrid van Eekelen de grootste. De liberalen kregen 25,8 procent van de stemmen, goed voor negen raadszetels. Nu heeft de VVD er acht.

De VVD loste als sterkste politieke kracht GBLV af. Die partij kwam op 23,7 procent van de stemmen. Dat betekent negen raadszetels. Een winst van één ten opzichte van nu. Vier jaar geleden werd GBLV de grootste met toen 23,5 procent van de stemmen. De VVD haalde destijds 22,9 procent.

Opvallend was de goede prestatie van de PvdA. De sociaaldemocraten kwamen uit op 9,3 procent en behielden daarmee hun drie raadszetels. Lijsttrekker Nadine Stemerdink sprak over ‘een waanzinnige prestatie’ daar waar op (zwaar) verlies werd gerekend.

D66 daarentegen verloor. De Democraten met lijsttrekker Lia de Ridder zakten van 19,2 procent in 2014 naar 11,9 procent nu. In raadszetels betekende dat een teruggang van 7 naar 4. GroenLinks won. De partij onder leiding van Floor Kist haalde 10,7 procent van de stemmen, 2,6 procent meer dan vier jaar geleden. In gemeenteraadsleden betekent dat een stijging van 3 naar 4.

Het CDA boekte procentueel winst: 1,9 procent meer dan vier jaar geleden waarmee men uitkwam op 15,5 procent. In gemeenteraadsleden gaat de partij er niet op vooruit: de vijf raadszetels behouden de christendemocraten.

Datzelfde geldt voor ChristenUnie-SGP. De partij onder leiding van Jan Willem Rouwendal behield de ene raadszetel die men in 2014 veroverde. Het stemmenpercentage bleef vrijwel gelijk: 3,2 procent.

Er kwamen in Leidschendam-Voorburg wel meer mensen stemmen. De opkomst was 57,3 procent tegen 55,7 procent vier jaar geleden.

Er werden twee kandidaat-raadsleden met voorkeurstemmen gekozen: Sangita Paltansing (nummer 4 PvdA) en Natalie Reijnders – Van Weers (nummer 5 GroenLinks). Dat betekent dat er twee ‘oude rotten’ uit de gemeenteraad verdwijnen: Delroy Blokland (nummer 3 PvdA) en Henk Knoester (nummer 4 GroenLinks). In de gemeenteraad komen in totaal 20 nieuwe gezichten.

Vandaag komen de fracties van de politieke partijen bijeen. Morgen vergaderen de lijsttrekkers over de formatie van een nieuwe coalitie. De VVD heeft daarbij, als grootste, het voortouw al kan de huidige coalitie dat proces frustreren door gezamenlijk op te trekken en aan te geven door te willen gaan als coalitie.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter