Nieuws
Astrid van Eekelen meest gekozen politicus

VVD-lijsttrekker Astrid van Eekelen heeft bij de gemeenteraadsverkiezing van afgelopen woensdag 5570 stemmen gekregen. Zij was daarmee veruit de meest gekozen politicus. CDA-lijsttrekker Julliete Bouw vergaarde 3062 stemmen, GBLV-voorman Hans Peter Klazenga 2856.

Dat blijkt uit de definitieve uitslag. Aan de percentages stemmen die de partijen behaalden noch het aantal zetels in de gemeenteraad veranderde sinds de voorlopige uitslag van woensdagavond meer iets. VVD en GBLV haalden elk 9 zetels, CDA 5, D66 en GroenLinks elk 4, PvdA 3 en ChristenUnie-SGP 1. Het stemmenverschil tussen VVD en GBLV was uiteindelijk 717 in liberaal voordeel.

Onder de lijsttrekkers haalde Lia de Ridder (D66) 2348 stemmen, Nadine Stemerdink (PvdA) 2243 stemmen, Floor Kist (GroenLinks) 1731 stemmen en Jan Willem Rouwendal (ChristenUnie-SGP) 495.

Gemeten naar persoonlijk stemmenaantal versus het totaal voor de partij behaalde Nadine Stemerdink als lijsttrekker procentueel de meeste stemmen (73 procent). Zij werd gevolgd door Astrid van Eekelen (65 procent), Lia de Ridder (60 procent), Juliette Bouw (59,5 procent), Floor Kist (48 procent), Jan Willem Rouwendal (46 procent) en Hans Peter Klazenga (36 procent).

Door het aantal vergaarde stemmen kwam Sangita Paltansing (nummer 4 op de PvdA-lijst) alsnog in de gemeenteraad. Met haar stemmenaantal (361) verdrong zijn de nummer 2 op de lijst, Jochem Streefkerk, naar plek 3. Leroy Blokland (raadslid en nummer 3 op de lijst) werd zo niet meer verkozen. Hij haalde 89 stemmen.

Bij GroenLinks gebeurde hetzelfde. Daar kwam Natalie Reijnders – Van Weers (nummer 5 op de lijst) in de gemeenteraad door het behalen van 288 stemmen. Dat was goed voor een derde stek. Zij verdrong daarmee Jeroen van Rossum (raadslid) naar plek 4 terwijl Henk Knoester (nummer 4 op de lijst) buiten de boot viel. Van Rossum haalde 113 stemmen, Knoester 59.

Het fenomeen ‘lijstduwers’ had niet veel effect. Bij GBLV waren dat Aad van Velsen (67 stemmen), Tjaard de Vries (70 stemmen) en Johan Prins (90 stemmen). D66 deed het met oud-fractieleider Stefan van de Griendt (29 stemmen). Het CDA voerde de oud-gemeenteraadsleden Jaap Geluk (99 stemmen), Dré Veelenturf (33 stemmen) en Aart Paardekooper (28 stemmen) op. GroenLinks werkte met Marian Cornelissens (oud-partijvoorzitter). Zij kreeg 63 stemmen.

In de gemeenteraad komen 19 nieuwe gezichten. Dat aantal kan nog meer worden door de vorming van een coalitie waarbij nu gekozen raadsleden, wethouder worden. De raad kent in totaal 35 zetels. Bij GroenLinks is Jeroen van Rossum al vast herkozen als fractievoorzitter.

Bij de gemeenteraadsverkiezing werden 164 blanco stembiljetten in de bussen gedaan; 156 stemmen waren ongeldig.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter