Er komt een onafhankelijke informateur die de mogelijkheden gaat onderzoeken voor een nieuwe coalitie die de gemeente de komende vier jaar gaat besturen. De VVD heeft dat als winnaar van de gemeenteraadsverkiezing kunnen doorzetten. De coalitie van GBLV, D66, PvdA en GroenLinks heeft zich daarbij neergelegd ook al kon men met z’n vieren doorregeren op basis van 20 van de 35 zetels in de gemeenteraad.

Dit is de uitkomst van een beraad van de fractieleiders van de zeven partijen die in de gemeenteraad zitten, gistermiddag. Volgens direct betrokkenen heerste er een positieve stemming, was er een verlangen een streep te zetten onder het verleden en wilden alle partijen de wens van de kiezer respecteren.

Feit is dat van de coalitiepartijen D66 een zware klap heeft gehad. Die partij viel terug van 7 naar 4 raadszetels. De PvdA bleef gelijk terwijl GBLV en GroenLinks beiden een zetel wonnen. Van de andere kant kreeg de VVD 717 stemmen meer dan de VVD en werd duidelijk de grootste partij in Leidschendam-Voorburg. De liberalen wonnen 2,9 procent meer stemmen dan in 2014, daar waar dat bij rivaal GBLV 0,2 procent was.

Als de informateur, die van buiten de gemeente moet komen, is gevonden wordt die van een opdracht voorzien. Dat zou nog deze maand moeten gebeuren. Daarna zal de gemeenteraad op 3 april over het geheel debatteren. Dit in het kader van de betrokkenheid van de burgers die alle partijen in de campagne en in hun verkiezingsprogramma’s hebben beleden. Pas daarna zal de informateur aan het werk gaan.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter