Nieuws
Verhoren in strafzaak Voorburgse journalist

Vandaag moeten Stefan van de Griendt (voormalig D66-fractieleider in de gemeenteraad) en de gemeenteraadsleden Jeroen van Rossum (GroenLinks), Frank Rozenberg (GBLV) en Juliette Bouw (CDA) bij de rechtbank in Den Haag verschijnen.

Dit naar aanleiding van hun aangiften uit begin 2016 tegen de Voorburgse journalist  en activist Hans Holtrop. Zij beschuldigden Holtrop van ‘stalking’ door hen ongewenst mails te zenden met volgens hen bedreigende inhoud.

Op grond van de aangiften werd Holtrop op 7 juni 2016 opgepakt, zijn woning werd doorzocht en de politie nam onder andere een computer van hem in beslag. Vanwege zijn gezondheidstoestand alsmede die van zijn vrouw en dochter, werd Holtrop later weer vrijgelaten. Hij moet zich sindsdien wekelijks bij de reclassering melden.

De vier politici worden achter gesloten deuren gehoord door rechter-commissaris Mr. M.L. Ruiter. Dat gebeurt op verzoek van de raadslieden van Holtrop. Volgens hen staan er in de aangiften grove onwaarheden. Het doen van valse aangifte is een strafbaar feit.

In de zaak liggen er nog drie andere aangiften. Die zijn afkomstig van oud-burgemeester Hans van der Sluis (VVD), wethouder Floor Kist (GroenLinks) en GBLV-fractieleider Hans Peter Klazenga. Dit drietal wordt vooralsnog niet nader ondervraagd. Klazenga heeft daarnaast een schadevergoeding verlangd van 2500 euro.

Volgens Holtrop hadden de ontvangers van zijn mails alleen maar hoeven aangeven dat zij die niet meer wensten te ontvangen. Dat hebben zij echter nooit gedaan. Daarom kan er volgens hem geen sprake zijn van ‘stalking’.  Holtrop beroept zich bovendien op het recht op vrijheid van meningsuiting dat hem, ook als inwoner van de gemeente, toestaat zich tot lokale politici te wenden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter