Nieuws
Nieuwe coalitie: VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP

VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP gaan proberen samen een coalitie te vormen. De vier partijen volgen daarmee het advies van informateur Jan Anthonie Bruijn. Het kwartet heeft een krappe meerderheid in de gemeenteraad: 18 van de 35 zetels. Jan Anthonie Bruijn zal de coalitiebesprekingen als formateur leiden.

De VVD won bij  de gemeenteraadsverkiezing op 21 maart een zetel en kwam uit op negen. De andere drie partijen bleven in zeteltal gelijk: CDA 5, PvdA 3, ChristenUnie-SGP 1. Volgens Bruijn zitten er in de beoogde coalitie geen verliezers, is geen enkele partij overbodig waardoor er gezorgd wordt voor stabiliteit en zijn de programmatische verschillen overbrugbaar.

Hans Peter Klazenga, fractieleider van GBLV – die net als de VVD een zetel won bij de gemeenteraadsverkiezing – noemde het advies van Bruijn ,,bijzonder.’’ Hij plaatste vraagtekens bij de stabiliteit van het bondgenootschap gezien de krappe meerderheid en wees op programmatische verschillen. ,,Maar de vier zijn nu aan zet.’’

Lia de Ridder (D66) toonde zich ‘verbaasd’ over het advies van Bruijn. Zij riep de vier beoogde coalitiepartijen op ,,er nog een nachtje over te slapen.’’ Ook zij wees op de krappe meerderheid van de vier in de gemeenteraad en stelde dat de combinatie programmatisch ,,niet voor de hand ligt.’’

Jeroen van Rossum (GroenLinks) stelde dat de beoogde combinatie niet voor de hand ligt en dat er programmatisch nog veel te doen is. Van de andere kant noemde hij het advies van Bruijn ,,niet slecht.’’

Namens de VVD repte Astrid van Eekelen over ,,een sterk advies’’ ook al was de eerste optie van de VVD bij coalitievorming een samenwerking met GBLV. GBLV wilde echter alleen maar door met de huidige coalitiegenoten D66, PvdA en GroenLinks.

Juliette Bouw (CDA) en Jochem Streefkerk (PvdA) omarmden het advies van Bruijn. Jan Willem Rouwendal (ChristenUnie-SGP) zei  ‘vergeten’ te zijn dat zijn partij met één zetel ook deel uit zou kunnen gaan maken van een coalitie.

Hij wees erop dat zijn partij met één zetel echter niet overbodig is in de combinatie. ,,Wij tellen even zwaar mee.’’ Rouwendal wees er verder op niet vanuit een ivoren toren te willen gaan opereren maar samen met de gemeenteraad.

En over de plek van ChristenUnie-SGP in de coalitie merkte hij op: ,,De scheidslijnen lopen zeer zelden bij vraagstukken onze signatuur betreffende. Daar moeten we dus niet voor terugdeinzen. Ik denk dat confessie prima te rijmen valt met progressie.’’

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter