Met het advies van informateur Jan Anthonie Bruijn om een coalitie te vormen van VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP, zijn er een aantal winnaars en verliezers binnen de lokale politiek. Verliezers zijn GBLV, GroenLinks en D66; winnaars PvdA en ChristenUnie-SGP. Vlietnieuws peilde de stemming

GBLV

De partijtop van GBLV kwam woensdagavond bijeen om de situatie te bespreken. In een eerste reactie wees de partij erop dat de huidige coalitie met D66, PvdA en GroenLinks kan steunen op 20 van de 35 zetels in de gemeenteraad.

‘Voor GBLV reden om aan te geven dat het onze voorkeur heeft met het huidige college door te gaan. Verder hebben wij nadrukkelijk bij informateur Bruijn aangegeven dat, als doorgaan met de huidige coalitie niet mogelijk zou blijken, wij geen enkele partij uitsluiten om een coalitie mee te vormen’.

‘In het advies van informateur Bruijn komt dat standpunt van GBLV echter niet naar voren en wordt zelfs de indruk gewekt dat wij partijen hebben uitgesloten. GBLV zal zich hoe dan ook blijven inzetten om een lokaal geluid te laten horen’.

Fractieleider Hans Peter Klazenga wilde desgevraagd geen nadere toelichting geven. Hij verwees naar het beraad van woensdagavond en een nadere mededeling op een later tijdstip.

GroenLinks

Fractieleider Jeroen van Rossum: ,,Ik baal als een stekker. Het is een streek die de PvdA ons geleverd heeft. Er is een vuil spel gespeeld want ze hebben ons niets laten weten over hun beraad met VVD en CDA. Maar wat moet ik? Toen PvdA zei dat zij het gesprek met VVD, CDA en ChristenUnie-SGP aangaan, was ik uitgesproken. Ik kan er van alles van vinden maar dat helpt niet.  Het is all in the game. Ik verwacht dat zij er met z’n vieren uitkomen en ik hoop dat de oppositie daarna ook invloed krijgt op het beleid.’’

D66

Lijsttrekker en fractievoorzitter Lia de Ridder: ,,Dit voorstel is bijzonder. Een rechtse combinatie met PvdA die uitkomt op 18 raadszetels. Onze eerste optie was een coalitie van de winnaars: VVD, GBLV en GroenLinks. De tweede optie was een stabiele coalitie die kon steunen op een meerderheid in de gemeenteraad. Zoals de huidige coalitie die zich na een rumoerige periode heeft gevonden. Wij konden zo vier jaar voort. Maar andere combinaties deed informateur Bruijn met een paar zinnen af. Dat vond ik te kort door de bocht. Met de voorgestelde coalitie zie ik geen stabiliteit en geen breed draagvlak. De PvdA zit nu in een progressief college. Die komt in een heel nieuw blok terecht dat andere keuzes gaat maken. Ik weet niet wat er in de andere gesprekken die Bruijn heeft gevoerd, is gebeurd. Ik ga daarop ook niet speculeren. Maar ik heb Bruijn horen zeggen dat we zouden beginnen met te onderzoeken of de door hem voorgestelde combinatie werkt. Ik ben geen zwart kijker, maar daar wil ik het toch op houden: onderzoeken.’’

PvdA

Fractievoorzitter Jochem Streefkerk: ,,Wij zijn niet gedraaid. Onze eerste voorkeur was een voortzetting van de huidige coalitie, maar niet iedereen dacht er zo over. Wij hebben samenwerking met geen enkele partij uitgesloten. Dus toen informateur Bruijn ons vroeg aan te schuiven bij een beraad van VVD en CDA hebben wij dat gedaan. Of de beoogde coalitie werkbaar zal zijn? Ik heb geen reden om te zeggen dat het onmogelijk is. Wij kunnen met iedereen. Het had ook een andere combinatie kunnen zijn. Ik verwacht dat wij er met z’n vieren uitkomen. Ik ben ook niet bang voor een arrogante houding van de VVD in de beoogde coalitie. Elke zetel is even belangrijk. We zijn allemaal afhankelijk van elkaar.’’

ChristenUnie-SGP

Lijsttrekker en fractieleider Jan Willem Rouwendal: ,,Ik voelde het op het laatst aankomen, dit advies. Maar twee weken geleden had ik het niet verwacht. Niemand volgens mij. Wij zijn een kleine partij en dan is het niet het meest logische dat je meedoet in een coalitie. Wij zitten er nu bij omdat wij nodig zijn. In andere combinaties was dat niet het geval. We hebben met z’n vieren gesproken onder leiding van Bruijn. ‘Willen jullie dit’ was de vraag. Dat ging goed. Maar toen was nog niet duidelijk dat hij dit ook ging adviseren. VVD-GBLV kon kennelijk niet. Of de huidige coalitiepartijen een afspraak hadden om door te gaan? Niemand heeft dat tegenover mij bevestigd. Natuurlijk zie ik ook met deze nieuwe coalitie horden en valkuilen. Maar die zie ik bij elke combinatie. Of ik zelf wethouder wil worden? Ik groei er naar toe.’’

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter