Nieuws
Dikke winst Avalex ondanks bezuiniging

Afvalbedrijf Avalex heeft in 2017 een winst geboekt van 1,8 miljoen euro. Dit ondanks een bezuiniging van 1,5 miljoen euro die werd doorgevoerd. Van de winst gaat 850.000 euro terug naar de zes gemeenten die eigenaar zij van het bedrijf, waaronder Leidschendam-Voorburg. Het voordeel voor Leidschendam-Voorburg komt uit op ruim 190.000 euro.

Dat blijkt uit de jaarrekening 2017 van Avalex. De afgelopen jaren boekte Avalex verlies en speelde met quite. De winst ontstond door hogere opbrengsten en lagere kosten. Uit de jaarrekening blijkt wel dat Leidschendam-Voorburg in 2017 minder geld dan gedacht binnenhaalde uit de gescheiden inzameling van plastic, metaal en drankverpakkingen (PMD). Gerekend was op bijna 550.000 euro, gehaald werd 325.000 euro. Daarmee is de teruggave van het aandeel in de winst al weer verdampt.

Leidschendam-Voorburg moet dit jaar 7,7 miljoen euro aan Avalex afdragen; 345.000 euro meer dan voorzien. De opbrengst aan PMD wordt geschat op ruim 460.000 euro (zo’n 45.000 euro minder dan eerder berekend). De gemeente moet daar naast 94.000 euro betalen voor kringloopwinkel Het Goed en 70.000 euro voor de ontmanteling van het Avalex-afvalstation aan de Nieuwe Havenstraat dat op 4 juni dicht gaat.

Uit de Avalex-begroting voor 2019 blijkt dat de bijdrage van Leidschendam-Voorburg stijgt naar 7,9 miljoen euro. De opbrengst PMD is gesteld op dik 550.000 euro.

Avalex werk dit jaar aan een modernisering. Zo gaat het bedrijf werken met auto’s die containers aan de zijkant inladen, met sensoren in containers, met optimalisering van routes, weegsystemen op de auto’s, het vervangen van wagens door duurzamere exemplaren en minder uitbesteding. Daarnaast moet een besluit vallen over de toekomst van de onderneming waarbij de gemeenten moeten uitmaken of zij eigenaar willen blijven of Avalex verkopen.

Het afvalbedrijf draait financieel nog altijd op leningen. Dit jaar is er een nieuwe lening van tien miljoen euro nodig, in 2019 eentje van veertien miljoen euro. De nog uitstaande schuld daalt wel van 35,2 miljoen euro in 2017 naar 33,1 miljoen euro in 2019. De begroting van Avalex beloopt jaarlijks gemiddeld 36 miljoen euro. Van alle uitgaven dekt het bedrijf maar 12 procent met ‘eigen’ geld; de rest is geleend.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter