Nieuws
Voorburgse activist/journalist veroordeeld vanwege mails

De Voorburgse activist/journalist Hans Holtrop heeft lokale politici middels het zenden van mails belaagd. Wat de inhoud van de mails betreft heeft hij de grenzen van hetgeen publieke figuren moeten tolereren ruimschoots overschreden. Daarvoor krijgt betrokkene een voorwaardelijke taakstraf van 60 uur, en een contactverbod met betrokkenen.

Dat oordeel heeft rechter mevrouw O.F. Bouwman gisteren uitgesproken in een door oud-burgemeester Hans van der Sluijs, oud-wethouder Frank Rozenberg, wethouder Floor Kist en de gemeenteraadsleden Hans Peter Klazenga, Stefan van de Griendt, Juliette Bouw en Jeroen van Rossum tegen Holtrop aangespannen zaak.

De zeven deden in februari en maart 2016 aangifte tegen Holtrop vanwege belaging (ook wel stalking genoemd) middels dagelijkse mails. Dat gebeurde tussen 1 december 2015 en 1 april 2016. De mails gingen veelal over de komst van aan asielzoekerscentrum naar Leidschendam-Voorburg en het gevaar dat de mosliminwoners daarvan zouden vormen.

De rechter achtte belaging bewezen gezien de aard, duur, frequentie en intensiteit van het mailverkeer. Veel van de mails waren persoonlijk en bedreigend, aldus Bouwman. Ze vormden een inbreuk op de persoonlijks levenssfeer van de ontvangers. Er was ook sprake van wederrechtelijkheid ook al vroegen de ontvangers Holtrop niet om zijn mailverkeer te staken.

Dwang achtte Bouwman niet bewezen aangezien Holtrop de betrokkenen wilde wakker schudden. Hij had geen invloed op de besluitvorming. De rechter oordeelde dat de mails zeer belastend waren voor de ontvangers, het belemmerde in hun werk en dat zij zich niet meer vrij voelden in het politieke debat.

Naast de taakstraf (proeftijd twee jaar) en het contactverbod (ook voor twee jaar inclusief indirect contact) werden vier computers van Holtrop verbeurd verklaard. Andere spullen die de politie bij hem in beslag nam zoals telefoons en een camera kunnen naar hem terug. Een door Klazenga verlangde schadevergoeding van 1500 euro wees de rechter wegens onvoldoende onderbouwing af.

Holtrop gaf al eerder aan bij een veroordeling in hoger beroep te zullen gaan. Voor die beslissing gaf de rechter hem twee weken.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter