Nieuws
Bouwplan Herenstraat wordt aangepast

Het zogenoemde plan-Waaijer voor de bebouwing van een gebied tussen de Herenstraat, Sionstraat, Raadhuisstraat en Loodgieterssteeg in Voorburg, wordt op een aantal punten aangepast. De financiële gevolgen daarvan worden nu doorgerekend door de ontwikkelaar (Waaijer projectrealisatie), de architect (RPHS+) en de financier (Hoogvliet beheer).

De wijzigingen zijn:

  • Bouwhoogte aan de Raadhuisstraat wordt drie etages inclusief begane grond. Bovenste etage wordt uitgerust met schuin dak en naar achteren gebouwd. De ‘bouwmassa’ neemt daardoor af,
  • De gevels aan de Herenstraat/Vlietstraat worden aangepast aan de omgeving,
  • De ondergrondse parkeergarage krijgt geen 120 plaatsen, maar 100. De garage krijgt één laag, half verdiept. Wie straks van de garage gebruik mogen maken, wordt nader bepaald,
  • Het transformatorhuisje aan de Vlietstraat (een monument) wordt tijdens de bouw tijdelijk verplaatst maar komt daarna terug op de oude plek.

Inmiddels is al duidelijk dat grote vrachtwagens ter bevoorrading van de nieuwe Hoogvliet-supermarkt die onderdeel uitmaakt van het bouwplan, niet door de Raadhuisstraat heen en weer kunnen. De Raadhuisstraat kan qua capaciteit wel extra verkeer aan dat de aan te leggen garage in en uit rijdt.

De gemeente werkt inmiddels aan een nieuw verkeerscirculatieplan voor het Huygenskwartier. Daarbij wordt ook bekeken of de Vlietstraat gehandhaafd moet worden als toegangsweg of niet. Vast staat al dat er een fietsenstalling in het oude centrum van Voorburg komt.

Pas na een akkoord tussen Waaijer en de gemeente wordt er een koop-, ontwikkelings- en realisatieovereenkomst gesloten. Daarover zal de gemeenteraad moeten oordelen, mogelijk inclusief een wensen- en bedenkingenprocedure.

In de overeenkomst zal de gemeente zich verplichten zich in te spannen het plan-Waaijer te realiseren. Waaijer gaat pas panden in het bouwgebied kopen als hij het recht heeft verkregen er te mogen gaan bouwen.

Na de planuitwerking moet het ter plekke geldende bestemmingsplan ook nog worden aangepast om de bouw mogelijk te maken. Ook hier zal de gemeenteraad over moeten oordelen. Er is bovendien een bezwaarprocedure aan verbonden die kan lopen tot aan de Raad van State.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter