GBLV, D66 en GroenLinks zijn ‘verbijsterd’ over de opstelling van de PvdA in de onderhandelingen over  de vorming van een nieuwe coalitie. De drie hebben dat in een gezamenlijke verklaring laten weten.
Zij reageren daarmee op mediaberichten over intern PvdA-beraad. Daarin gaven PvdA-kopstukken Nadine Stemerdink (lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezing) en Jochem Streefkerk (gemeenteraadslid en lokaal partijvoorzitter) te kennen dat de PvdA eigenlijk niet anders kon dan aan tafel te schuiven bij VVD, CDA en ChristenUnie-SGP in de coalitieonderhandelingen.
De drie partijen wijzen op een passage in de berichtgeving waarin stond dat Nadine Stemerdink verklaarde dat GBLV geëist zou hebben dat vrijwel hun gehele verkiezingsprogramma in het coalitieakkoord zou moeten worden opgenomen. ,,Niets is minder waar”, aldus Bianca Bremer de nummer twee van GBLV. ,,De PvdA heeft een andere keuze gemaakt, en probeert dat nu te rechtvaardigen naar de eigen achterban met onwaarheden. We hebben juist aangegeven in een brief aan het lokale PvdA-bestuur nog altijd open te staan voor samenwerking met de PvdA. Daar zit geen breekpunt tussen.”
,,Het is heel vervelend dat de PvdA niet haar eigen keuze verdedigt met een inhoudelijke onderbouwing, maar met de vinger wijst naar anderen”, aldus Lia de Ridder (D66). ,,Aan ons heeft het niet gelegen. Wat GBLV, D66 en GroenLinks betreft is de voortzetting van de huidige progressieve coalitie een vanzelfsprekender vertaling van de verkiezingsuitslag dan de smalle conservatief-christelijke combinatie die nu aan de onderhandelingstafel zit.”
Jeroen van Rossum (GroenLinks) valt haar bij: ,,Er worden ons woorden in de mond gelegd en eisen toegedicht, die de waarheid geweld aandoen. De keuze om van onze centrumlinkse combinatie over te stappen naar een coalitie die daar haaks op staat, is er toch echt één van Nadine Stemerdink en haar nieuwe fractie. GroenLinks heeft altijd gepleit voor voortzetting van de combinatie GBLV-D66-GroenLinks-PvdA en doet dat nog steeds.”
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter