Nieuws
Veel meer geld voor kunst nodig

De gemeente moet jaarlijks 70.000 euro uittrekken voor het beheer en onderhoud van kunstwerken. Nu staat er maar 36.000 euro per jaar voor in de boeken. Dat bedrag moet omhoog ook al wordt de gemeentelijke kunstcollectie teruggebracht van 1176 naar 659 objecten.

Dat heeft wethouder Bianca Bremer de gemeenteraad bericht. Al sinds 1 oktober 2015 werkt de gemeente aan het verkleinen van de eigen kunstcollectie. Destijds werd gerekend met 1106 objecten. Tijdens het proces zijn er echter nog 70 ontdekt.

Inmiddels zijn al 106 objecten van de hand gedaan. Nog eens 411 staan op de nominatie daartoe. Bovendien blijken 74 objecten ‘kwijt’ te zijn. Ze zijn onvindbaar.

Om tot een goede afronding van het project te komen is nog drie jaar nodig, aldus Bremer. Er zal dan twaalf uur per week aan besteed moeten worden. Na afronding zal er een collectie overblijven met objecten uit de verschillende kunstperioden, met een lokaal accent en enkele topstukken.

Het beheer van de collectie wordt in de toekomst uitbesteed. Daarbij zal museum Swaensteyn ook betrokken worden. Bij de 659 objecten gaat het in 131 gevallen om zaken die buiten staan of liggen.

Bremer stelt dat de huidige collectie was ‘verrommeld’ door te weinig geld voor beheer en onderhoud. Er waren objecten niet geregistreerd, slecht beschreven en in slechte conditie. Behalve te weinig geld werd er ook te weinig tijd aan besteed.

Het hogere budget is nodig voor beter onderhoud, een goede opslag en effectief beheer.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter