Nieuws
Eneco-geld blijft vooralsnog uit

Wethouder Jan Willem Rouwendal (financiën) kan voor de begroting 2019 nog niet rekenen met 80 tot 90 miljoen euro uit de verkoop van aandelen in energiebedrijf Eneco. Dat heeft de zogenoemde Aandeelhouderscommissie de bestuurder laten weten. De Eneco-aandelen zijn in handen van 53 gemeenten, waaronder Leidschendam-Voorburg. Van alle gemeenten zijn er 42 (die samen 91 procent van het aandelenkapitaal hebben) voor verkoop.

Om die verkoop goed te laten verlopen wordt er nu een boekenonderzoek bij Eneco gedaan, wordt een businessplan opgesteld en een verkoopbrochure. Dat alles moet eind dit jaar klaar zijn. Op grond van die stukken zal er een advies worden gegeven voor verkoop via een beursgang, een veiling of beiden. Het is de bedoeling dat de gemeenteraden van de betrokken gemeenten daar dan in 2019 een besluit over nemen.

Pas na afronding van de besluitvorming kan er een tijdstip voor verkoop worden vastgesteld en kan een goede inschatting worden gemaakt over de mogelijke opbrengst. Dat zal dus pas op zijn vroegst in 2020 zijn. De nieuwe coalitie is dringend op zoek naar geld. Dit jaar wordt gewerkt met een tekort van minstens 4,4 miljoen euro, mogelijk 9 tot 10 miljoen. Ook voor de komende jaren staan die tekorten te wachten.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter