Er is al jaren, en terecht, kritiek op afvalbedrijf Avalex. Een onderneming waarvan Leidschendam-Voorburg mede eigenaar is. Onder lokale politici wint de overtuiging dat ‘we’ van Avalex af moeten, terrein.

Om de hoek, in Den Haag, werkt de Haagse milieuservice (HMS). Een vergelijking tussen dat bedrijf en Avalex leert dat Leidschendam-Voorburg beter vandaag dan morgen naar die onderneming kan overstappen.

HMS bedient een gebied met 510.000 inwoners. Bij Avalex is dat aantal nog geen 400.000. De Haagse onderneming doet dat met 160 werknemers en 75 auto’s. Avalex heeft 161 mensen in dienst die 67 wagens tot hun beschikking hebben.

HMS leegt 5650 ondergrondse containers en heeft drie eigen afval brengstations, waarvan er één op de Binckhorst. Avalex doet het met 3100 ondergrondse containers. Men heeft wel vier afval brengstations. Het dichtstbijzijnde, voor Leidschendam-Voorburg, is op de grens van Rijswijk en Den Haag (Hoornwijk).

Den Haag is 100 procent eigenaar van HMS. Het bedrijf kost, zo achterhaalde de Haagse rekenkamer, 24 miljoen euro per jaar. De rekening van Avalex is 36 miljoen euro: 30 procent meer. Leidschendam-Voorburg betaalt aan directe en indirecte kosten jaarlijks dik 8 miljoen euro aan Avalex.

De kosten van het afvalbedrijf worden omgeslagen in de zogenoemde afvalstoffenheffing die de burger moet betalen. Dat is in Leidschendam-Voorburg zo, en in Den Haag zo.

De Haagse heffing is voor een alleenstaande 226,92 euro. In Leidschendam-Voorburg 271,08 euro (zo’n 45 euro meer). Bij meerpersoonshuishoudens betalen de inwoners van de Hofstad ook minder. Wie met z’n tweeën een woning heeft betaalt in Den Haag 255,12 euro. Wonen er drie mensen of meer dan wordt dat 279,12 euro.

Leidschendam-Voorburg kent maar één tarief voor meerpersoonshuishoudens. Maar dat liegt er dan ook niet om: 330,12 euro. Dik 60 euro meer dan het gemiddelde tarief voor deze groep in Den Haag.

Kortom: Avalex is duurder dan HMS terwijl men minder inwoners bedient en minder containers leegt. Maar overigens ongeveer even groot is als HMS en dezelfde diensten aanbiedt en uitvoert. Waarom geen overstap naar HMS dan? Elke econoom had het al lang gedaan. Nu is de gemeente een dief van eigen portemonnee. Uw portemonnee dus.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter