Nieuws
Onderzoek lood in bodem speelplaatsen

De bodem van zo’n 900 kinderspeelplaatsen in Zuid-Holland wordt onderzocht op de hoeveelheid lood in de grond. Het gaat vooral om speelplaatsen waar de ondergrond uit gras of aarde bestaat. Kinderen tussen nul en zes jaar kunnen via hun handen het lood in hun mond krijgen. Dat levert gezondheidsrisico’s op. Zo kan het ertoe leiden dat het leervermogen van het kind erdoor wordt aangetast.

Dat heeft Rik Jansen, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, provinciale staten in een brief laten weten. Jansen beroept zich op nieuwe inzichten van het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM). Hij stelt dat voorkomen moet worden dat kinderen in contact komen met het lood in de bodem.

Volgens Jansen is het gevaar het grootst in historische stads- en dorpskernen, bij lintbebouwingen en op plaatsen in het oosten van de provincie. De provinciale omgevingsdiensten hebben de 900 speelplaatsen voor nader onderzoek aangewezen. De provincie betaalt een en ander. De betrokken gemeenten zijn er bij betrokken.

Ouders kunnen relatief makkelijk voorkomen dat kinderen met lood in aanraking komen, aldus Jansen. Zorg dat kinderen spelen in schoon, wit zand; teel groente in bakken met schone aarde; zorg dat bodem bedekt is met gras of planten en voorkom de inloop van aarde in huis, luidt zijn advies.

De eerste resultaten van het bodemonderzoek op de 900 locaties zijn begin 2019 beschikbaar.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter