Nieuws
Verkoop Eneco-aandelen vertraagd

De verkoop van gemeentelijke aandelen in energiebedrijf Eneco is vertraagd. Oorzaak is een onderzoek dat op last van de rechter wordt gedaan naar de gang van zaken rond de verkoop binnen Eneco zelf, sinds 1 januari 2017. Leidschendam-Voorburg verwachtte ruim 80 miljoen euro uit de aandelenverkoop binnen te halen.

In juli oordeelde de rechter in Amsterdam op verzoek van de ondernemingsraad bij Eneco dat er een onderzoek moest komen naar het optreden van het bestuur, de Raad van commissarissen en de aandeelhouders inzake de aandelenverkoop sinds 1 januari 2017. Ook moet gekeken worden naar de bemiddelingspoging die begin dit jaar door de Raad van commissarissen werd gefrustreerd.

Andere onderdelen van het onderzoek zijn het vertrek van Eneco-topman Jeroen de Haas en de benoeming van zijn opvolger Ruud Sondag.

Het onderzoek wordt gedaan door professor J. van Manen, hoogleraar ondernemingsbestuur in Groningen, en mr. W. van Andel, advocaat uit Utrecht. Hij deed al eerder dit soort onderzoeken. Hoe lang het duo bezig zal zijn, is nog onduidelijk. Het zal in elk geval meer dan een half jaar zijn. De resultaten van de onderzoek worden weer voorgelegd aan de Amsterdamse rechter. Daarna moeten alle betrokken partijen uitmaken wat de vervolgprocedure is.

Op last van de rechter heeft de Raad van commissarissen een nieuwe voorzitter gekregen, mevrouw C. Insinger. De raad kent overigens drie vacatures.

Bij Eneco worden nu de mogelijke consequenties van het werk van Van Manen en Van Andel in kaart gebracht. Tegelijk maakt men een businessplan. Wat de aandelenverkoop betreft wordt onderzocht of dat via een veiling moet, een beursgang of beiden.  Bij elk van de drie mogelijkheden wordt in kaart gebracht of Eneco er klaar voor is, of de gekozen oplossing kan en hoe aantrekkelijk die is.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter